Eczacilar.net

İlaç Kısaltmaları Hangi Anlama Geliyor?

İlaç Kısaltmaları Hangi Anlama Geliyor?

Reçetelerdeki kısaltmalar ne anlama geliyor?

İlaç kısaltmaları ne anlama geliyor?

Çuğu ilaç kutularının üzerinde ‘’BID, CR, FORTE, vb. ‘’ gibi ifadeler yer alır. Neden bu kısaltmalar bazı kutuların üzerinde varken diğerlerinde yok? Çünkü bu kısaltmalar bazı spesifik ilaçların birtakım farklı özelliklerini anlatır. İlacın uygun kullanımı, miktarı ve diğer özelliklerinin içinde gizlendiği bu kısaltmaların anlamları:

BID:  Latince “Bis in die” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bis in die, günde iki defa anlamına gelmektedir. Genelde antibiyotik kutularının üzerinde yer alan bu ifade ilacın sabah ve akşam (12 saat ara ile) kullanılması gerektiğini belirtir.

Bu ifadenin yer aldığı ilaçlara örnek vermek gerekirse; Augmentin-BID film tablet, Amoklavin-BID film tablet, Amoksilav-BID film tablet…vb.

FORT (FORTE):  Forte kelimesi İtalyanca  ‘kuvvetli’  anlamına gelen bir sözcüktür. Üzerinde FORT (FORTE) yazılı olan ilaçlar içerdikleri etken maddeyi normal şekillerinden fazla miktarda içerirler (genelde bu 2 katıdır). Bu şekilde kelimenin anlamının da ifade ettiği şekilde daha güçlü bir etki meydana gelmektedir.

Bu ifadenin yer aldığı ilaçlara örnek vermek gerekirse;

Aprol film tablet içeriği;
Naproksen sodyum 275 mg
Aprol Fort tablet içeriği;
Naproksen sodyum 550 mg

A-ferin kapsül içeriği;
Parasetamol 300 mg, klorfeniramin maleat 2 mg, (ayrıca 10 mg kodein fosfat da içerir)
A-ferin Forte film kaplı tablet içeriği;
Parasetamol 650 mg, klorfeniramin maleat 4 mg.

(Special ifadesi de bazı ilaçlarda geçmektedir ve ‘Fort’la aynı anlamda kullanılmaktadır. Lustral Special Film Kaplı Tablet ve Tebokan Special  Film tablet örnek olarak verilebilir.)
CR:  Controlled Release Drug Delivery System  (Kontrollü ilaç salımı yapan sistemler)
Adından da anlaşılacağı gibi ilacın etken maddesini bir anda değil de zaman içinde salan sistemlerdir. Bilinen metodlarla yapılan ilaçların günde bir kaç defa alınması gerektiği halde  bu teknikle hazırlanan ilaçlar günde bir defa alınmakta ve buna rağmen etkileri gün boyu sürmektedir. Bu, ilaçtan maksimum verim alınmasını sağlamanın yanında, hastaya kullanım kolaylığı getirir ve hastanın vücuduna gereksiz yere fazla ilaç girmesini önlemiş olur.

DİKKAT!!  Bu ilaçların bol suyla yutulması gerekmektedir. İlacın çiğnenmesi, kırılarak yutulması ya da suyla eritilip içilmesi sonucunda ciddi yan etkiler görülebilir. İlacın kandaki miktarı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ