Yasa Ve Yönetmelik Işığında “İKİNCİ ECZACILIK” -1
YAZI DİZİSİ-1.Bölüm
YASA VE YÖNETMELİK IŞIĞINDA “İKİNCİ ECZACILIK
NOT: Aşağıda okuyacağınız yazı bir Eczacı/arkadaş/kardeş/meslektaşınız tarafından yazılmış olup hiçbir resmi değeri olmayan sohbet havası içerisinde yazılmış bir yazıdır. Amacı bilgilendirmektir. Sürç-i lisan ettiysek affola…
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun 2012 yılında birtakım değişikliklerle bizlere sunuldu. Bu yasaya göre eczacılık tanımı değişmiş yasaya birtakım yeni tanımlar da girmişti.
Bizleri asıl ilgilendiren konumuz itibariyle “İkinci Eczacılık” kavramının da bu yeni tanımlar arasında yer alıyor olmasıdır. Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’te ise “İkinci Eczacı”nın tanımı yapılıyor ve hangi şartlarda eczanelerde çalışabileceğinin ayrıntısını bizlerle paylaşıyordu.
Yasa 2012 yılında çoğunlukla şekillenmişken “belli kriterlere göre ikinci eczacı çalıştırılacaktır” şeklinde ileriye dönük sinyaller vermekteydi. 12.04.2014 tarihinde sunulan ilgili yönetmelikle birlikte “Yıllık Katma Değer Vergisi hariç üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Belirtilen meblağa eklenen her iki milyon Türk Lirası tutarındaki ciro için bir eczacı daha çalıştırılması gerekir.” şeklindeki maddeyle artık hangi şartlarda ikinci eczacı çalıştırılacağı da belli olmuştu.
TEB’in 3 milyon ve üzeri ciro yapan eczaneleri bir liste halinde yayınlamasıyla işimiz başlamıştı artık… Fakat eczanelerin adı ve ilinin belli olduğu, hangi ilçedeki eczane olduğunun belli olmadığı bir liste yayınlanmıştı. Bu listeyi fark eden ve İkinci Eczacı olarak çalışmak isteyen meslektaşlarımızın ilgili eczaneleri arayıp “ikinci eczacı alıp almayacaklarını” sormasıyla listedeki eczacılarımızın da durumu fark etmelerini sağladılar. (Bu durumu; yasa ve yönetmelikten haberi olmadığını, isminin nerede yazılı olduğunu soran eczacılarımızdan hareketle söyleyebiliriz.)
İlgili yasa ve yönetmeliğin maddeleri nedense bir türlü okunup da anlaşılıp da sağlıklı bir şekilde yorumlanamıyordu. Bizler zaman zaman bu yasa ve yönetmeliğin yürürlükten kaldırılacağı tarihi beklediklerine, dava edenlerin dava sonucuna göre hareket edeceklerini söylemelerine, geçerliliğinin olmadığını veya olduğunu söyleyenlerin bu maddelerin 2016 yılında uygulanmaya başlayacağını söylemelerine şahit olduk. Durumun farkında olan eczacılarımız da ilgili yerleri aradığını fakat Sağlık Müdürlükleri’nden yazılı tebliğ beklediklerini söylediklerine de şahit olduk.Çünkü ortada alınacak bir ikinci eczacı var fakat nasıl alınacağına dair bir belge,liste vs. yoktu.
Derken 2014 Ağustos ayı içerisinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından İkinci Eczacı Çalıştırılması Hakkında Genelge yayınlandı. İlgililere iletildi. Eczanelere bu konu tebliğ edildikten sonra eczanelerin ikinci eczacı bulmaları için yönetmelikte tanımlanan süreye istinaden geri sayım başlamış oldu.An itibariyle hala ikinci eczacı arayan eczaneler de var,ikinci eczacı olmak için eczane arayanlar da….
Böylece İkinci Eczacılık hakkında kısaca bir giriş yapmış olduk.Bundan sonraki yazılarda nasıl bir sürecin bizleri beklediği,neler yapmamız gerektiği,neler yaptığımız,nelerle karşılaştığımız gibi konuları içeren yazılar yazmaya nasip olursa gayret edeceğiz.
Tavsiyeler;
1-TEB(Türk Eczacıları Birliği), İlinizin Eczacı Odası, TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) sitelerini artık ciddi bir şekilde takip etmeniz.
2- Ekler kısmında paylaşmış olduğumuz yasa,yönetmelik ve genelgeyi bunları özümseyecek şekilde okuyup anlamanız ve yorumlamanız.
3-Varsa aklınıza takılan sorularınız bizlerle paylaşmanız, önerilerde, yorumlarda, eleştirilerde bulunmanız.
ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6197.pdf
ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK
İkinci Eczacı Çalıştırılması Hakkında Genelge
http://www.iegm.gov.tr/PortalAdmin/Uploads/UnitPageAttachment/ce085fb861428.pdf
İkinci Eczacı Çalıştırması Zorunlu Olan Eczaneler Hakkında