Tetanoz Aşısı
Tetanoz aşısı oldukça etkili aşılardan biridir. Ağır fakat önlenebilir bir hastalık olan tetanoz, derideki yaralardan giren ve çoğunlukta toprakta bulunan Clostridium tetani isimli bakteri dolayısıyla oluşan bir hastalıktır. Tetanoz hastalığı vücuttaki sinirleri ve kasları etkileyen bir hastalık olmakla beraber tetanoz aşısı bu hastalığın en önemli tedavisi olarak karşımıza çıkmakta.
Tetanoz aşısı nasıl uygulanır :
Teb başına kullanıldığı gibi çocuklarda görülen tetanoz, defteri ve boğmaca aşılarının içerisinde veya yine difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve Hib içeren karma aşıların içerisinde olmak üzere birlikte bulunabilmektedir.
Tetanoz aşısı kullanımında çocukların yaşı da önemlidir. 7 yaşını geçtikten sonra çocuklar, erişkin tip difteri, tetanoz aşısı veya tek tetanoz aşısı olmalıdır. Erişkinlerde görülen difteri, tetanoz aşısının tetanoz içeriği çocuklarda olanla aynıdır ancak difteri miktarı azaltılmıştır.
Tetanoz aşısında da diğer aşılarda gözüken geç cevap oluşumu sorunu görülür. Tetanoz aşısına karşı kalıcı cevabın oluşması için tek kullanım yeterli değildir; birden fazla doz tetanoz aşısı uygulaması yapmak gerekmektedir.
Tetanoz aşısı kullanıldıktan sonra doğal olarak diğer aşılarda olduğu gibi zamanla etkisi azalmaktadır. Bu etki azalmasının ortadan kalkması için tedaviye başlangıç dozunda seri bir uygulama olmalıdır.Yani seri aşılama yapılıp koruyucu antikor düzeylerine ulaşıldıktan sonra, herhangi yaralanma olmasa bile her 10 yılda bir tekrar aşılama yapılması gerekmektedir.
7 yaşını doldurmuş kişilerde tetanoz aşısının kullanımında farklılıklar mevcuttur. 7 yaşını doldurmuş kişilerde tetanoz aşısı daha önce uygulanmamış veya eksik uygulanmış ise bir ay ara ile iki doz tetanoz aşısını takiben ikinci aşıdan 6-12 ay sonra uygulanan üçüncü doz ile primer seri tamamlanır. Sonrasında da 10 yılda bir hatırlatma dozu uygulanmalıdır.
Tetanoz aşısı ile yanlış bir inanış vardır. Tetanoz hastalığını geçirmiş olmak o hastalıktan ömür boyu korunulacağı anlamına gelmez.Hastalık geçirilmiş olsa bile mutlaka tetanoz aşısı uygulanmalıdır.
Tetanoz aşısının yan etkileri
Tetanoz hastalığında en sık karşılaştığımız yan etkiler: her 3 çocuktan birinde görülen ve aşı yapılan yerde hassasiyet, ağrı, kızarıklık ve şişlik şeklindeki reaksiyonlardır. Tetanoz aşısı kullanımına başladıktan sonraki 5. ve 6. dozdan itibaren tetanoz aşısının yan etkilerinin görülme olasılığı daha artmaktadır. Bu yan etkiler tetanoz aşısının kullanımından 2 gün sonra gözükmeye başlar. Bazı çocuklarda yan etkiler daha da şiddetli gözükebilmektedir. Dördüncü veya beşinci DTaB aşısının ardından; aşının yapıldığı kol veya bacakta tamamen şişme görülebilir. Bacaklarda ve kollarda görülen bu şişme tetanoz aşısının uygulanmasının ardından sonraki 3 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıktıktan 4 gün sonra da herhangi bir iz bırakmadan kendiliğinden iyileşme sürecine girerek düzelmektedir. Yapılan araştırmaların ardından görülen şu olmuştur ki: Tetanoz aşısının uygulandığı her 20 çocuktan birinde ateş, beş çocuktan birinde de halsizlik, iştahsızlık ve huysuzluk görülebilmektedir. Diğer yan etkiler gibi bu yan etkiler de diğerlerinde olduğu gibi 4. ve 5. doz uygulandığında daha sıklaşır ve gün geçtikçe de düzelme yoluna girer.
DBT Nedir ?
DBT; Difteri, Boğmaca, Tetanoz aşılarının 3’ünü de içeren bir kompleks aşıdır.
Tetanoz aşısı hangi durumlarda kullanılmamalı
Tetanoz aşısı boğmaca içeriğinden dolayı bazı çocuklarda yapılmamalıdır. Bu durumda DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısının yerine DT (Difteri-Tetanoz) aşısı uygulanmalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında şiddetli bir alerjik reaksiyon gerçekleşmişse o çocuğa bir doz daha kesinlikle uygulanmamalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında beynin etkilenmesiyle gelişen koma hali oluşmuşsa o çocukta bir daha boğmaca aşısını içeren bir aşı uygulanmamalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında ateşi 40 ºC’nin üzerine çıkan bir çocukta, boğmaca aşısı içeren başka bir doz kullanılmamalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında hareketsizlik ve şok tablosu gelişen bir çocukta, boğmaca aşısı içeren başka bir doz kullanılmamalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında en az 3 saat boyunca veya daha uzun süre devamlı ağlayan bir çocukta, boğmaca aşısı içeren başka bir doz kullanılmamalıdır.
-Eğer DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) aşısı uygulanmışsa ve de sonrasında kasılma nöbeti gelişen bir çocukta, boğmaca açısı içeren başka bir doz kullanılmamalıdır.