Eczacilar.net

Medikal malzeme protokolünde neler oluyor?

Medikal malzeme protokolünde neler oluyor?

Medikal malzeme protokolündeki bilinmezlik devam ediyor.

Bilindiği üzere SGK, yayınladığı genelgeyle medikal malzemelerin geri ödeme şartlarını değiştirmiş ve ilaç geri ödeme sisteminde olduğu gibi medula üzerinden işlemlerin yapılacağını duyurmuş idi. Bu sistemin anlaşmalı medikaller ve eczaneler üzerinden yürütüleceği bilgisi verilmiş olmasına rağmen protokol anlamında eczane kanalında hala bir ilerleme kat edilememiş olması biz eczacıları uzun süre daha tedirgin edecek gibi görünüyor.

Medikaller birer birer sözleşme imzalayıp medula üzerinden reçete işlemeye başlamışken Türk Eczacıları Birliğinin bu noktada eczacı kamuoyuna net bir şekilde açıklama yapamıyor oluşu akıllara “ihmalkarlık mı var?” sorularını getiriyor.

Eczane ekonomilerinde önemli bir yeri dolduran medikal malzemeler ile ilgili şimdiye kadar ciddi adımlar atılamamış olması bu sözleşmesizlik döneminde eczane hastalarının medikallere kaymasına yol açmakta ve eczane ekonomilerinde ciddi travmalara sebebiyet vereceği aşikardır.

Medikal malzemeler sisteme nasıl işleniyor?

Henüz Türk Eczacıları Birliğinin TİTCK ile ortak bir protokolde anlaşamamasından dolayı eczacıların medikal malzemeleri medula üzerinden işlemesi şuanlık mümkün değil. Lakin anlaşma yapan medikaller; bu malzemeleri karşılamaya başlamış olup medula üzerinden doktorun reçete ettiği malzemeleri sisteme işlemeye başladı.

Peki sistem nasıl işliyor?

İlk olarak ilaç geri ödeme sisteminde olduğu gibi medula üzerinden satılacak medikal ürünlerin listesi ve kamu fiyatı TİTCK tarafından belirlenerek sisteme kaydedildi. (Örneğin: sisteme sut kodu ile tanımlı olan bir nebulizatör 108 tl kamu fiyatı üzerinden ödenecek.)

(Medula üzerinden satılacak medikal ürünlerin listesi için tıklayınız )

Hasta bu malzemeleri; çalışan ise kamu ödenen üzerinden %20’si ve fiyat farkını ödeyip alacak emekli ise de maaşından kesilmek suretiyle bu malzemeleri temin edebilecek.

SGK sitesinde bu konuyla ilgili bir kaç duyuru yayınladı. İşte medikal reçetelerin medulaya işlenmesiyle ilgili yapılması gerekenler:

1-) Reçete ve Rapor medikal medula sistemine kayıt ediliyor.

2-) İlgili malzemenin sut kodu sisteme işleniyor.

3-) Medikalin satış fiyatı giriliyor.

4-) Reçete kayıt ediliyor.

5-) SGK sut fiyatı üzerinden ödemeyi yapıyor varsa hasta katılım paylarını çıkartıyor.

6-) Barkod okutmaya gerek olmamakla birlikte sadece malzemenin barkodu kesilip reçeteye yapıştırılıyor.

7-) Hasta bilgi formu ve reçete arkaları imzalatılıyor.

8- İki nüsha taahhütname hastaya imzalatılıyor. Bu taahhütnamenin biri evraklar ekinde SGK’ya fatura edilirken gönderiliyor diğeri ise medikalde kalıyor.

9-) Hasta çalışan ise; katılım payını ve fiyat farkını ödeyip gidiyor.

 

Eczane sözleşmeleriyle ilgili adım atılmayan her geçen gün eczane ekonomilerimizin önemli bir kısmı medikallere kaymakta; bu müthiş erozyon sonucunda da bez bile satamayan eczaneler olarak yolumuza devam etmek zorunda kalabiliriz.

Bu sebeple bir an önce bu sessizliğe birileri dur demeli !  ve gereği neyse vakit geçmeden yerine getirilmelidir.

 

Eczacilar.net / ÖZEL HABER

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ