Farmakoekonomiyi ne kadar biliyoruz?
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesinden Nazlı Şencan ve arkadaşlarının yaptığı araştırmadan, farmakoekonomi biliminin Türkiye’de çok fazla bilinmediği ve müfredat dersleri arasında yer almadığı yönünde sonuç çıktı
Farmakoekonomi; hekimler, eczacılar, ekonomistler, farmakologlar, epidemiyologlar, sosyologlar, psikologlar gibi farklı bilim dallarından kişilerin bir araya gelmesi ile takım olarak icra edilebilecek çok yönlü bir bilim dalı.
Şencan ve arkadaşlarının Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi eczacılık bölümü öğrencilerine uygulanan farmakoekonomi eğitiminin bilinirliğiyle ilgili yaptıkları anket çalışmasında, öğrencilerin çoğunun konuyla ilgili bilgilerinin olmadığı ve müfredat dersleri arasında yer almadığı ortaya çıktı.
Farmakoekonomi eğitimi Yeditepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinde veriliyor
Eğitim müfredatında farmakoekonomi konusunun yer alma durumu ile ilgili yöneltilen soruya Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 95,1’inin, Gazi Üniversitesi öğrencilerinin ise yüzde 65,7’sinin bu konunun müfredatta yer aldığı yönünde yanıt verdiği gözlemlendi. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 77,4’ü ise müfredatta farmakoekonomi dersinin olması gerektiğine inandıklarını söyledi.
Farmakoekonomi eğitimi verecek uzmanların istihdamıyla ilgili, öğrencilerin yüzde 62,2’si, üniversitelerde konu ile ilgili ders verebilecek uzman kişiler bulunmadığı yönünde yanıt verdi.
Farmakoekonomi dersinin yaygınlaştırılması düşünülüyor
Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi eczacılık fakültelerinde bu konunun müfredatta yer almadığı, ancak müfredata eklenmesinin düşünüldüğü belirtildi.
Eğitim programında farmakoekonomi konusunun yer aldığı okullardaki öğrencilerin çoğunluğu konu hakkında bilgi sahibi iken, müfredatta yer almayan okullardaki öğrencilerin genelinin konu hakkında bilgi sahibi olmadığı tespit edildi.
Avrupalı eczacılık öğrencileri farmakoekonomi eğitimine daha çok önem veriyor
Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği [European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA)]’nin Avrupalı eczacılık öğrencilerine uyguladığı ankette; öğrencilerin yaklaşık yüzde 60’ı farmakoekonomi eğitiminin müfredatlarında 1-7 saat arasında yer aldığını belirtti.
Yapılan bir diğer çalışmada da, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki dünya ülkelerinde farmakoekonomi eğitiminin eczacılık lisans eğitiminde müfredatta ortalama 48,5 saat, lisans sonrası eğitimde ise ortalama 22,6 saat yer aldığı vurgulandı. Türkiye’de ise diğer ülkelerle kıyaslandığında, eczacılık fakültelerinde verilen farmakoekonomi eğitiminin müfredatta yeterli yoğunlukta yer almadığı sonucuna varıldı.