Çene Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çene ağrısına hangi bölüm bakar, Çene Ağrısı için Hangi bölüme Gidilir, Çene ağrısına hangi doktor bakar
Çene Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kafa yapısı ve anatomisi incelendiğinde kaslar ile kemiklerin uyum düzeyinin birbirleri ile etkileşimde bulundukları görülür. Alın, gözler, burun, ağız, yanak, kulaklar, boyun bağlantıları ve çenenin uyumlu çalışması muhteşem olduğu kadar zordur.
Çene, omurgalı canlılarda kulaktan başlayarak boynu yan tarafına inmek suretiyle çevreleyen, kemik, kas ve kıkırdağın birbirleri ile düzende bulunduğu yapıdır. Çenenin içinde alt ve üst olmak üzere sıra halinde dişler bulunur. Diş etleri yardımıyla çene içine sabitlenmiş olan dişler, yine çenenin yardımıyla insanlarda beslenme ihtiyacının kolaylaştırılmasında yardımcı olur. Çene içinde ayrıca bulunan dil, damak ve tükürük üretmek ile görevleri bezler bulunur. Çenenin kemiksel yapısı oldukça sert, şekli ise insandan insana farklılık gösterir. Çıkık, kare, geniş, dar gibi çeşitleri bulunur. Alt tarafı boğaz ile bağlantılı olduğu için nefes ve yemek borusu ile de etkileşim halindedir.
Her yer gibi çenenin de ağrıması kaçılmazdır. Genel yapısının sert oluşundan dolayı ağrı şiddeti de oldukça yüksektir. Bu neden ile birlikte ortaya birçok sebepten dolayı ağrılar çıkabilir. Çene kayması durumunda oluşan ve kulağa giden kasların işlevini kısa süreliğine yitirmesi bunlardan biridir. Ayrıca bazı şok durumları ve kazalar sonucu en sık olarak rastlanan ise çene kilitlenmesidir. Oldukça ağrılı ve zor olan bu süreçte, hemen müdahale edilerek dilin zarar görmesi ve kopması engellenmelidir. Kilitlenen çene içinde kalan dil, dişler yüzünden kesilebilir. Böyle ani veya olası durumlar içerisinde çene ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Çene bilim dalının incelediği ve temelde bu şikâyetler; ağız, diş ve çene cerrahisi ana bilim dalı tarafında tedavi edilebilir. Çenenin en önemli olarak temel aldığı unsurun dişler olduğu varsayılırsa, sağlık açısından diş alanı içerisinde tedavi edilmesi doğaldır. Büyük kazalar sonucu parçalanan çenenin, yeniden yapılandırılması işlemini bu dal üstlenir. Diş sorunları ile meydana gelebilecek olan olası ağrılar sonucunda, çene ağrısına hangi bölüm bakar fikri edinildikten sonra zaman kaybetmeden başvurulmalıdır.
Artık ülkemizin de hemen her yerinde kurulmuş olan diş hastaneleri sayesinde, birçok şikâyetler iyi bir sonuca kavuşturulabiliyor. Önemli olan noktalardan bir diğeri ise, dilaltı hapları. Kalp, tansiyon, damar sertliği gibi hastalıkların tedavi esnasında kullanılan bu haplar, dilin altında kan basıncı ve ateşi kontrol eden noktalara koyuluyor. Dil ana damarı sayesinde vücut değerlerini bu hastalıklar içerisinde normale döndürmeyi hedef alan tedavide tehlikeli olan şey ise dozu. Fazla miktarda ve uygun olmayan şekilde alınan dilaltı hapları, çenede sertliğe, tutulmaya ve kısmi yüz felcine ciddi şekilde davetiye çıkarıyor. Öyleyse bu ağrının şiddetini arttırdığı bu gibi durumlarda çene ağrısına hangi doktor bakar?
Çeneler konuşma yeteneğimizde de büyük etkilere sahip. Dil ve diş ile komplike olarak geçtiği iletişim sonucu oluşan bu eylemde, yine ağrılar ile bazı belirtiler ortaya çıkabiliyor. Kişilerin uyandıkları esnada hissettikleri ağrılar, anlık vuruş yapan ağrılar, sancı tipi ağrılar, kilitlenme, çıkma ve kırılma gibi durumlarda vakit kaybetmeden hemen bir diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimlerinin baktığı ve ilgilendiği çene hastalıkları ile ağrılar, bazen tahmin edilemeyen sonuçlara ve boyutlara ulaşabiliyor. Bu yüzden düzenli olarak diş sağlığınıza baktırırken, çenelerinizi de kontrol ettirmeniz de fayda var. Beyne yakın olan organların sinirsel etkileşimleri sonucu diğer organlara oranla ağrısının fazla olduğu kesin. Bu yüzden her organ gibi çenelerde de bir sorun meydana geldiğinde kişiler yanlış bir hareket yapmadan önce diş hekimine gitmekten çekinmemelidir.
Bir önceki makalemiz olan Alerjik Öksürük Nasıl Geçer konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.net