Boy uzaması için hangi doktora gidilir? Hangi bölüm doktoru bakar
Boy uzaması için hangi bölüme gidilir? Boy uzamasına hangi doktor bakar? Boy uzamasına hangi bölüm bakar? Boy uzaması için hangi doktora gidilir?
Bu bir rahatsızlık mı? Kimine göre evet, kimine göre hayır.
Evet bu yazımızda yoğun gelen e-maillerinizden ötürü boy uzaması hakkında bahsetmeye çalışacağız.
Ülkemiz insanının o kadar çok hastalığı var ki…. Hatta çoğumuzun hastalık hastası olduğunu söylesek yanılmış olmayız sanırım. Yapılan bir araştırmaya göre hastanelere en çok giden ülkeler arasında ilk sıralardayız. En ufak bir rahatsızlığımız olduğunda hemen ilk çözüm olarak hastanelere gitmeyi tercih ediyoruz. Çoğu rahatsızlığımız evde dinlenildiği takdirde geçecek ölçüde olmasına rağmen ufak rahatsızlıklarda dahi ilk uğrak yerlerimizin hastaneler olması içler acısı bir durum olarak hanemize yazılmakta. İçler acısı dememizin sebebi, hastanelere gitmenin yanlış olması değil; gerçekten hastanelere gidecek kadar durumu elzem olan hastaların bu tarz yığılmalardan ötürü çoğu zaman tam anlamıyla hastalığına çözüm bulamadan hastanelerden dönmesidir. Bu bir sorun hatta çok önemli bir sorundur. Sağlık bakanlığı da sırf bu israfı önlemek amacıyla son zamanlarda aile sağlık merkezlerine önem vermekte, durumu acil olmayan hastaları da hastanelerden ziyade aile sağlık merkezlerine gitmeleri yönünde teşvik etmekte.
Son zamanlarda revaçta olan rahatsızlıklardan biri de boy uzaması sorunu. Çocuklarının yeterince boylarının olmamasından, boy uzamalarının yetersiz kalmasından şikayetçi olan ebeveynler bunun için çözümler aramakta ve boy uzaması için hangi doktora gidilir sorularına cevap aramaktadırlar.
Kısaca değinecek olursak boy uzamas; %80 genetik, %20 de beslenme ve egzersiz ile alakalı bir rahatsızlıktır. Yetersiz beslenen çoğu çocukta karşılaşabilecek sorunlardan olan boy uzaması için aileler çift yönlü bir tedavi yolu izlemelidirler.
Genelde uygulanılan tedaavi yöntemlerine baktığımızda çok yaygın bir hatayla karşılaşmaktayız. Boy uzamasının tamamen çevresel-fizyolojik bir sorun olduğundan hareket ederek çoğumuz dengeli bir beslenme tedavisinin ardından büyük oranlarda başarılar beklemekteyiz. Evet dengeli beslenmek boy uzaması rahatsızlığında çok önemli ve olmazsa olmaz bir tedavi yöntemidir fakat olayı sadece çevresel faktörlere dayandırarak bir sonuç beklemek eksik olacaktır. Çünkü boy uzamasında unutulmaması gereken en önemli faktörlerden biri de bu rahatsızlıkta genetik faktörlerin de rol oynadığı gerçeğidir. Aile öyküsünde boy uzaması noktasında eksiklikler olan bireyler var ise bir kişinin; bu tarz durumlarda boy uzaması geriliği yaşama ihtimali diğer kişilere oranla daha fazla olacaktır.
Boy nasıl uzar? Nasıl bir tedavi izlenmelidir ?
Boy uzaması geriliğinde genetik faktörlerin çok büyük önem arzettiğinden bahsettik. Çevresel faktörlere yani bizim değiştirebileceğimiz, etki edebileceğimiz faktörlere gelecek olursak yeterli ve dengeli beslenmek bu rahatsızlıkta olmazsa olmaz ilk adımdır. Bol bol süt ve süt ürünleri tüketerek vücud için gereken enzim ve proteinleri alarak vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamalı; bunu yaparken de aşırı bir yükleme şeklinde değil de günlük plan içerisinde yapmalı ve vücudu buna alıştırmalıyız. Bir anda yüklenen proten ve vitaminlerin çoğunun vücuttan atıldığını belirterek daha dengeli beslenme yöntemiyle önemli bir adım olan yeterli-dengeli beslenme kuralını başarıyla gerçekleştirebiliriz. İkinci bir adım olarak kemiklerin daha hızlı gelişmesini sağlamak amacıyla spor ve egzersize büyük önem verilmelidir. Kemiklerin, kıkırdakların daha sık çalışması, hareket etmesi kan dolaşımını artıracak olup; büyüme hücrelerinin yoğun şekilde bulunduğu yerlere daha sık protein ve mineral gitmesine sebep olacaktır. Bu sebeple en az dengeli beslenmek kadar spor ve egzersiz yapmak da bu işin olmazsa olmazları arasındadır.
Boy uzaması için hangi bölüme gidilir ?
Üzerimize düşen ve etkileyip değiştirebileceğimiz çevresel faktörleri yerine getirdikten sonra profesyonel anlamda yardım almak da boy uzaması tedavisinde izlenilmesi gereken en önemli adımlardan.
Boy uzaması hakkında profesyonel bilgi almak, tedavi haritasını profesyonel bir şekilde belirlemek için ortopedi uzmanına görünülmelidir. Gerekli vitamin, mineral desteğinin sağlanması noktasında yol gösterecek ve tedavi haritası çizecek olan ortopedistinize tedavi öykünüzü anlatmalı; doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz
Bir önceki makalemiz olan Hangi Hastalık İçin Hangi Bölüm Doktoruna Gidilir konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.net
Ortopedi doktoru daha detaylı bakılması için beni endokrine yönlendirdi
Peki sen kac yaşındasın kaç boyundasin endokrine ne dedi sana çözüm bulabildinmi ?? ?
Bu yazı sadece çocuklar için mi geçerli ? Ben 21 yaşındayım ortapediye gitmem benim için yararlı olur mu?
Nereye gideceksin bende ayni durumdayim