Eczacilar.net

Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016

Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016

Bilgisayar mühendisliği taban puanları, Bilgisayar mühendisliği taban sıralaması, Bilgisayar mühendisliği puanları

Taban puan özellikle öğrencilerin yakından ilgilendikleri ve anlamını bildikleri bir kavramdır. Öğrencilik hayatı boyunca girilen birçok sınavda taban puandan bahsedilir. Peki, taban puan nedir, ne iye yarar? Taban puan kavramını üniversite sınavlarını örnek vererek anlatacak olursak şu şekilde belirtebiliriz. Herhangi bir üniversitenin herhangi bir programına yerleşebilmek için belirlenen en alt puandır. Yani üniversite adaylarının istedikleri programa yerleşebilmeleri için ilgili programların en alt puanından daha fazla puana sahip olmaları gerekir. Taban puanlar adayların tercih ettikleri bölüme yerleştirme işlemlerinden sonra belirlendiği için 2015–2016 yılındaki tercihlerde adaylar 2014 yılının taban puanlarına göre tercih yapabilirler ve yerleştirilebilirler.


Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları Nasıl Belirleniyor?

Üniversitelerin tüm bölümlerinde olduğu gibi bilgisayar mühendisliği bölümünde de taban puan vardır. Bilgisayar mühendisliği taban puanları her üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümüne göre farklılık gösterir. Taban puan her yıl değişkenlik gösterir ve bu yüzden tercih yaparken sadece taban puana göre hareket etmemek gerekir. Ancak taban puan kavramını bir örnek ile açıklamak gerekirse şöyle bir örnek verebiliriz. Örneğin üniversite sınavına giren adayların 2000 tanesi A üniversitesinin Bilgisayar mühendisliği programını tercih etti. Sisteme göre A üniversitesinin bilgisayar mühendisliği programını seçen 2000 adayın tamamı aynı listede toplanır. Bu adayların listelenmesindeki kriter adayların sınavdan aldıkları puanlardır. Yani adayların tamamı en yüksek puandan en düşük puana göre listelenir. Bu aşamada önemli olan hem adayların sınavdan aldıkları puanlar hem de ilgili programın kontenjanıdır. Verdiğimiz örnekte A üniversitesinin bilgisayar mühendisliği programı için 400 kontenjanı olsun. Sistem üst sıralardan aşağı doğru ilk 400 kişiyi programa kabul eder ve adaylar tercihlerine yerleşmiş olur. 401. kişinin puanı kaç olursa olsun o programın kontenjanı 400 olduğu için o kişi programa giremez. 400. adayın puanı kaç ise ilgili programa girebilen son kişi odur ve bilgisayar mühendisliği puanları göz önüne alındığında 400. adayın puanı bilgisayar mühendisliği programının taban puandır. Verdiğimiz örnek sürekli olara bir yıl sonradan gider. Yani 2015–2016 yılı için açıklanan taban puanların tamamı bir önceki yıl yani, 2014 yılında üniversitelere yerleştirilen adayların sahip olduğu puanlardır. Ancak taban puanların her yıl aynı olması mümkün değildir, bu yüzden adayların sadece taban puanlara göre tercih yapması doğru olmaz. Bir önceki yıl 400 puanla istediği alana giren adaylar 2015–2016 yılında 400 puanla tercih ettiği yere giremeyebilir.


Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü Tercih Etmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Bilgisayar mühendisliği taban sıralaması konusundan önce bu programı okumak ve mezun olduktan sonra bilgisayar mühendisi olarak çalışmak isteyen kişilerin başarmaları gereken iki sınav bulunuyor. Üniversite sınavları bilindiği gibi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılıyor. Kurumun aldığı bir karar ile 2010 yılından bu yana üniversite sınavları iki aşamalı olarak yürütülüyor. Sınavın ilk aşaması Yüksek Öğretime Geçiş sınavıdır. Adaylar bu sınavdan başarılı olduktan sonra ikinci aşamaya geçmeye hak kazanıyorlar. YGS sınavının puan türlerinden en az 180 puan ve üzerinde puan alan adaylar LYS, Lisans Yerleştirme Sınavı’na girmeye hak kazanıyorlar. LYS sınavı beş farklı oturumda yapılıyor. Oturumların hepsinde farklı alanlarda en az 80 en fazla 90 soru bulunuyor. Bu sınavdan da başarılı olan adaylar istedikleri program olan bilgisayar mühendisliği bölümü için tercihlerini yapabiliyorlar. Üniversite tercihini bilgisayar mühendisliği olarak yapan ve mezun olan kişiler sektördeki iş alanları çerçevesinde iş hayatına girebilirler.

Peki Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları ne durumda?

a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9 a10

 

Bir önceki makalemiz olan Beykent Üniversitesi Taban Puanları konulu makalemizi incelemenizi öneririz.

Eczacilar.net

Özet
Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016
Makale Adı
Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016
Açıklama
Bilgisayar mühendisliği taban puanları, Bilgisayar mühendisliği taban sıralaması, Bilgisayar mühendisliği puanları
Yazar
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ