Sosyal Fobi Belirtileri ve Sosyal Fobiden Kurtulmanın Kesin Yolu!
Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal Fobi Belirtileri ve Sosyal Fobiden Kurtulmanın Kesin Yolu!
Sosyal fobi, en çok görülen psikoloji rahatsızlık arasında yer alıyor. Kişilerin sosyal ortamlarda yaşadıkları kaygı ve endişelerin hayat kalitesine zarar vermesi, sosyal anksiyete rahatsızlığının önemli sonuçlarından birisi. Bu anlamda kişi, toplum içerisinde davranış ve hareketlerde bulunmaktan çekinir. Toplum tarafından dışlanabileceğini, konuştuğunda ahmak veya aptal eleştirisine maruz kalacağını, mahcubiyet yaşayacağını düşünür.
Bu tür kişiler toplum önünde konuşabilecek yeteneğe sahip olmadıklarını düşünürler. Bir sunum gerçekleştirirken, seslerinin titreyeceğine ve konuşamayacaklarına inanırlar. Bu nedenle sorumluluk almaktan ve cemiyet içerisinde ön plana çıkmaktan imtina ederler. Sosyal fobi belirtileri, en çok kişilerin yabancılarla muhatap olacakları zaman ortaya çıkar. Kişi, tanımadığı biriyse iletişim kurmakta zorlanır ve gözlerinin içine bakmakta çekinir. Ayrıca sosyal fobi belirtileri, şu durumlarda ortaya çıkar:
- Sınıfta konuşamamak
- Toplu yerlerde yemek yemekten çekinmek
- Kalabalık yerde telefon görüşmemesi yapamamak
- Bir cemiyet, grup, parti içerisinde görev almaktan çekinmek
- Yetkili birine derdini anlatmakta zorlanma
- Başkalarının olduğu yerde çalışamama
- Bilgi ve yeteneklerinin test edilmesinden çekinme
- Yarışamama
- Romantik ilişki veya flörtten korkma
- Israrcı bir satıcıya karşı koyamama
- Birilerinin yer aldığı oda veya mekana girmekten çekinme
Sosyal fobi belirtileri, genel anlamıyla kişinin kendisinden başka ikinci bir şahsın var olduğu yerde ve olayda, heyecan ve baskı hissederek, o ortamı veya olayı terk etmeye çalışması durumlarının tümünü ifade eder. Kişi, sosyal ortamlara kendisini ait hissetmez ve sürekli arka planda kalmanın yollarını arar. Görev verildiğinde, bahane bulur ve vazifeden kaçar.
Her keste görülebilir…
Sosyal fobi herkesin bir dönem yaşadığı rahatsızlık türüdür. Ancak kimilerinde daha fazla baskın çıkar ve kurtulma dönemi yaşanmaz. Bu tür kişilerin vücutlarında kortizon hormonunun çokça salgılanıp, serotonin hormonunun az salgılanması, rahatsızlığın ilerlemesine neden olur. Bu nedenle rahatsızlık nedeniyle psikolojik destek alan kişilere, serotonin içerikli ilaçlar kullandırılır. Ülkemizde üniversitelilerin yüzde 24’ünde bu hastalığın varlığı tespit edilmiştir. Kızlarda görülme oranı daha yüksek olsa da, erkeklerin rahatsızlık nedeniyle doktora daha fazla baş vurdukları kayıt altına alınmıştır.
Sosyal fobiden kesin kurtulmanın yolu!
Doktor gözetiminde rahatsızlığın yaratmış olduğu durum ortadan kaldırılabilecekse de, kişi bunu tek başına da yapabilir. Bunun için tespit ve tayin etmesi gereken şey, kaygı yaşadığı durumları not etmesi ve o zamanki kaygı ve endişe verici durumların nedenlerini yazmasıdır. Sosyal fobiden kesin kurtulmanın yolu, kişinin psikolojik rahatsızlığının farkında olarak, bunun kurtulması mümkün bir hastalık olduğuna inanması ve yaşadığı stres verici durumların kendi algısal ve sezişsel sisteminin bir sonucu olduğuna inanmasıdır.
Bu anlamda rahatsızlığa müptela birisi, cümle telkin, imaj telkin ve tutum telkin döngüsü içerisinde kendisine bir reçete hazırlamak durumundadır. Cümle telkin çalışması, kendisinden üçüncü bir şahıs olarak bahsederek, sürekli olumlu cümleler kurma ve kaygı verici durumlara sebep olan olumsuz düşüncelerin karşısına, olumlu cümleler oluşturmasıdır. Mesela, toplum içerisinde konuşamama nedeni, “Heyecandan dilim tutulur ve herkes bana beceriksiz der” düşüncesiyse, bunun karşısına “Sen, toplum içerisinde konuşuyorsun” telkininde bulunmalı.
Sosyal fobiden kesin kurtulmanın yolu ikinci olarak imaj telkininden geçer. Kendisini değersiz olarak gören birisi, elbette sosyal ortamlarda zayıf kalır. Lakin, görünüş ve fiziğiniz hakkında olumsuz durumları ortadan kaldırmak için çalışma yapar, kendinizi yüksek mevkilerde hayal ederseniz, düşünce yapınız ve davranışlarınız ona göre şekil alır.
Son olarak, tutum telkin davranışında bulunmalısınız. Aslında bu, imajla telkinle beraber yürüyecek bir çalışmadır. Kendi olmak istediğiniz kişiyi hayal ederken, aynı zamanda o hayaldeki gibi yaşamaya ve düşünmeye başlamanız, zamanla tutumlarınızın değişmesine, sosyal fobiye neden olan davranış ve düşünce kalıplarının ortadan kalkarak, yerine hayalinizdeki imajın düşünce, davranış ve alışkanlıklarının yerleşmesini sağlarsınız.