Psorcutan Krem nedir? Ne için kullanılır?
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal) Nedir?
Kalsipotriol, D vitaminin topikal uygulama için hazırlanan bir türevidir. Deri hücrelerinin büyümelerini ve çoğalmalarını düzenleyerek çalışır.
Kalsipotriol topikal aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:
- sedef hastalığı.
Kalsipotriol topikal burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?
Kalsipotriol topikal’i sadece derinin hastalıktan etkilenen lekeli bölgesinin üzerine uygulayınız. Kalsipotriol topikal’i güneş yanığı olmuş, rüzgar yanığı olmuş, kurumuş, çatlamış veya tahriş olmuş cilde veya açık yaranın üzerine uygulamayınız.
Kalsipotriol topikal kullanımınız süresince aşındırıcı, sert, kuruluğa sebep olan sabun ve temizleyici maddeleri kullanmaktan kaçınınız.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?
Kalsipotriol topikal’i güneş yanığı olmuş, rüzgar yanığı olmuş, kurumuş, çatlamış veya tahriş olmuş cilde veya açık yaranın üzerine uygulamayınız. Böyle bir uygulama mevcut durumun daha kötü bir hale gelmesine yol açabilir.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal’i) Kullanabilir miyim?
FDA gebelik kategorisi C. Kalsipotriol topikal’in doğmamış bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer hamileyseniz öncelikle doktorunuza danışmadan Kalsipotriol topikal’i kullanmayınız. Kalsipotriol topikal’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız öncelikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal’i) Nasıl Kullanmalıyım?
Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.
Ellerinizdeki bir rahatsızlığın tedavisi için kullanmıyorsanız, ilacı uygulamanızdan önce ve sonra ellerinizi yıkayınız.
Kalsipotriol topikal’i uygulayacağınız cilt yüzeyini temizleyiniz ve kurulayınız. İlacı sadece hastalıktan etkilenen bölgeye uygulayınız.
Kalsipotriol topikal’i göze, ağza, yüze, açık yaraya veya tahriş olmuş cilde uygulamayınız. Eğer ilacı yukarıda sıralanan bölgelerden birine kazayla uygularsanız; ilacı uyguladığınız yüzeyi bol su ile yıkayınız.
Doktorunuz tarafından reçete edilenden daha fazla Kalsipotriol topikal kullanmayınız.
Bu ilacın etkilerinin görülmesi 2 haftayı bulabilir. Eğer ilacın etkilerini hemen görmezseniz, ilacı kullanmayı bırakmayınız.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?
Eğer bir dozu uygulamayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu uygulayınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa uygulamadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende uygulamaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç uygulamayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?
Eğer ilacınızdan uygulamanız gerekenden çok daha fazla dozda uyguladığınızı düşünüyorsanız veya ilacı kazayla yuttuysanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.
Kalsipotriol topikal’in doz aşımı belirtileri arasında şu gibi durumlar gözlenebilir: güçsüzlük, halsizlik, bitkinlik, uykulu olma, baş dönmesi, baş ağrısı, iştah azalması, mide bulantısı, kusma ve kandaki kalsiyum seviyesinin yüksek düzeylerde bulunması.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal’i) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?
Doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe diğer topikal ürünleri Kalsipotriol topikal ile aynı zamanda kullanmaktan kaçınınız. Bazı topikal ilaçlar, Kalsipotriol topikal’in etkilerini veya emilimini engelleyebilirler.
Tedavi uygulamakta olduğunuz bölgeyi günde üç defadan fazla yıkamaktan kaçınınız. Çok fazla yıkamak cildinizin çok kurumasına veya tahriş olmasına yol açabilir.
Tedavi uygulamakta olduğunuz bölgeye aşındırıcı, sert veya tahriş edici temizleyici maddeleri, parfümleri veya kozmetik ürünleri uygulamaktann kaçınınız.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal’in) Yan Etkileri
Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı isteyiniz: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.
Kalsipotriol topikal kullanımınız sırasında yanma, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kuruluk veya soyulma gibi bazı cilt tahrişleri meydana gelebilir. Bu yan etkiler devam eden tedavi sırasında azalabilirler. Eğer bu yan etkilere maruz kalırsanız doktorunuza bildiriniz.
Eğer derinizin renginde bir değişiklik fark ederseniz doktorunuza başvurunuz.
Burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?
Diğer ilaçlar, özellikle diğer topikal ilaçlar Kalsipotriol topikal ile etkileşebilirler.
Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Psorcutan Krem (Kalsipotriol topikal’i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?
Kalsipotriol topikal’i oda sıcaklığında, nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.
Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
Psorcutan Krem ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.
UNUTMAYIN! Psorcutan Krem ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Psorcutan Krem’i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Psorcutan Krem’i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.
UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.
ECZACINIZA DANIŞIN! Psorcutan Krem’i ile ilgili sorularınız ve daha fazla bilgi konusunda eczacılarımıza danışınız
kaynak: ilacpedia
Psorcutan kremi kullaniyorum sedef hastasiyim gunes isigini dogal gunesten aliyorum 1yil dan fazla bu ilaci kullanmam sakincali olurmu?
Merhabalar fatma hanım,
Psorcuturan krem D vitaminin topikal uygulama için hazırlanan bir türevidir. Deri hücrelerinin büyümelerini ve çoğalmalarını düzenleyerek çalışır
İlaç 2-3 hafta kullandıktan sonra fayda görmezseniz hemen bırakma yoluna gitmeyiniz.Hemen etkisini göstermemektedir çoğu zaman.Bu sebeple sabırlı olmakta fayda var diyebiliriz.Yalnız 1 yıl da uzun bir süre diyebiliriz.Aylık ve iki aylık dönemlerde cildiye uzmanına görünmenizde ve gelişmeleri doktorunuza göstermenizde fayda var diyebiliriz.
Sağlıcakla kalın
Merhaba ben bu ilaci kullanmak istiyorum sacimin uzamasi için bir sakincasi olurmu
psorcutanı sedeften dolayı kullanıyorum bu ilacın organlara zararı varmıdır. varsa belirtileri ne olabilir.
Benim arkadasim bu ilaci gecici araliklarla kullandi ilac once etkisini gostermedi ,ve simdi 1 yildir ignelerle birlikte bu ilaci kullandi doktor kontrolunde hicbirseyi kalmadi tedaviniz tam bitene kadar. İlaci birakmayiniz sakin
Merhaba. Bir yıldır sedef hastalığı için iğne tedavisi görüyordum.Lezyonlar nerdeyse kayboldu, doktorum tedaviyi bitirdi. Sadece dirseklerimde küçük iki lezyon kalmıştı. İnatçı lezyonmuş. Psorcutan verdi günde iki kere. Ancak kasık ve bacaklarımın arasında tekrar çıkmaya başladı. Psorcutan krem genital bölgede kullanılır mı? Bir sakıncası var mı? Teşekkürler..