Ege Eczacı Odalarından Ortak Bildiri
Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Eczacı Kamuoyuna
25 Ekim 2014 tarihinde İzmir Eczacı Odası ev sahipliğinde düzenlenen Ege Bölgesi Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı sonrasında aşağıdaki sonuç bildirgesi kaleme alınmıştır.
*Özellikle son yıllarda sıkça düşen ilaç fiyatları ve buna bağlı olarak eczane cirolarındaki azalma, eczanelerin artan işletme giderlerini karşılayamayacak duruma gelmesine neden olmaktadır. SGK ile sürdürülen sözleşme görüşmelerinde, eczanelerde yaşanan ekonomik sorunları azaltacak ve eczane ekonomilerine katkı sağlayacak yeni kazanımların yer alması kaçınılmazdır. Eczanelerin kuruma yaptığı iskontolar gözden geçirilmeli ve hizmet bedeli günün koşullarına uygun hale getirilmelidir.
Ayrıca ,Sağlık Bakanlığı ile de ilaç fiyat kararnamesi değişikliği yapılması ve eczacı kar oranlarının arttırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.
*Eczanelerin gecikmiş prim borcu veya diğer kamu alacaklarının SGK ödemelerinden otomatik olarak tek seferde tahsil edilmesi eczanelerin ekonomik dengelerini bozarak ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Bu gün az sayıda ilde yaşanan bu uygulamanın önümüzdeki günlerde meslektaşlarımızı daha fazla mağdur etmemesi için adı geçen kamu alacaklarının tahsilinin eczacı ile mutabakata varılarak oluşturulacak bir plan dahilinde yapılması yönünde TEB’nce kurum ile gerekli görüşmelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.
*12 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Eczacılar ve Eczaneler hakkındaki yönetmelik içeriğinde, özellikle farklı bölgelerdeki denetlemelerde farklı yorumlara yol açan, pratikte sorun yaratan veya yaratacak olan;
- Eczane içi sıcaklık ve nem takibini içeren madde,
- Eczane tabelaları ile ilgili madde,
- İkinci eczacı uygulaması,
- Nakil yapan eczanelerde eczane isminin değişmesi ve
- Yapı kullanım izni aranması gibi uygulamada farklılıklar yaşanmasına yol açan ve yoruma açık hususların TEB ve Eczacı Odaları ile birlikte yeniden değerlendirilerek ülke koşullarına ve yaşam pratiğine uygun hale getirilecek düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.
*Yeni yasal düzenlemeler sonrasında, veteriner ilaçlarının eczanelerden reçetesiz satılmadığı bir ortamda; veteriner hekimlerin bu ilaçları hem reçete edip, hem de satıyor olmasını doğru bulmadığımızı, veteriner hekim tarafından uygulanacak ve hayati öneme haiz olan ilaçların dışında kalanların ise eskiden olduğu gibi sadece eczanelerden verilmesi yönünde çalışma yapılmasının uygun olacağı görüşündeyiz.
*Sağlıkta dönüşüm sürecinin her kesime bir bedel ödettiği gerçeğinden hareketle, son yıllarda her yeni düzenleme ile vatandaşın cebinden daha çok para çıktığı ve sağlık hizmetlerinin piyasalaştığı ortak tespitimizdir. Son olarak 1 Ekim 2014 tarihinde bir grup etken maddede uygulanmaya başlanan taban fiyat uygulamasına geçişi ile halkın ilaca erişiminde ödediği bedelin artması devlet adına tasarruf olarak değerlendirilse de, eczacı ve hasta arasında büyük sorunlara neden olduğu, artan reçete maliyetlerinin ise ilaca ulaşmayı zorlaştırıp halk sağlığını tehlikeye sokacak noktaya geldiği gerçeğini bir kez daha belirtmenin uygun olacağını düşünüyoruz.
*Bir yandan yasal düzenlemeler ile eczane açılışlarına nüfusa dayalı kısıtlamalar getirilirken, diğer taraftan 44.Eczacılık Fakültesinin açılışına onay veren zihniyeti anlamakta güçlük çekiyoruz. Mesleğimizin değersizleştirilmemesi ve gelecekte işsizlik sorunu yaşanmaması için öğretim elemanı kadrosu yetersiz fakültelerin ivedilikle kapatılması ve mevcutların da kontenjanlarının azaltılması kaçınılmazdır.
Ülkemiz ve mesleğimizle ilgili her konuda, geçmişte olduğu gibi gelecek süreçte de tüm kesimlere örnek olan örgütlü yapımız ile her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha açıkça ifade ediyoruz.
Saygılarımızla…
TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası
TEB 7. Bölge Bursa Eczacı Odası
TEB 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası
TEB 15. Bölge Isparta Eczacı Odası
TEB 16. Bölge Denizli Eczacı Odası
TEB 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası
TEB 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası
TEB 32. Bölge Muğla Eczacı Odası
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası
TEB 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası
TEB 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası
TEB 46. Bölge Uşak Eczacı Odası
TEB 54. Bölge Burdur Eczacı Odası