Ağız kokusu giderici ilaç? Ağız kokusu nasıl geçer
Ağız kokusu giderici ilaç? Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu için sprey
Ağız kokusu günümüzde daha çok psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmakta. Uzmanlar, birçok hastalıkta etken olduğu belirtilen stresin ağız kokusu yaptığını kaydediyor.
Ağız kokusu ve tedavisi hakkında Dt. Aslı Tapan bilgi verdi. Yoğun stresin ağızda kötü kokuya neden olabileceğini ifade eden Tapan, ” ‘Halitozis’ denilen ağız kokusu, ağızda bulunan bakterilerin ‘hidrojen sülfür’ içerikli ürünlerinden ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusu fizyolojik, patolojik ve psikolojik olmak üzere üç nedenden kaynaklanmaktadır. Stres altındaki bireylerde, tükürük akımındaki azalmayla beraber dolaylı olarak halitozis ortaya çıkabilmektedir. Stres, vücut sağlığını etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Bazı kişilerin ağız kokusunu sadece kendilerinin hissedip rahatsız olduğunu belirten Tapan, “Bu durum ‘hayali halitozis’ olarak adlandırılır. Hasta ve diş hekimi arasında iyi iletişim kurulmasıyla hastanın ağız kokusu ve diğer insanların algıları ile ilgili endişeleri azalacak, kokuya yönelik uygulanacak tedavi metotlarıyla hasta rahatlayacaktır.” dedi.
AĞIZ KOKUSUNU ENGELLEME YÖNTEMLERİ
Aslı Tapan, ağız kokusunu engelleme yöntemlerini ise şöyle sıraladı:
“Tam bir ağız muayenesi yaptırılmalıdır. Koku testleri ile uçucu sülfür gazları ve halitozis hastalığının boyutları tespit edilir. Diş, diş eti problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisi yapılmalıdır.
Ağız enfeksiyonları yok edilmeli; gömülü ve sorunlu dişler çekilmelidir.
Ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.
Ağız kuruluğunu önlemek için gün boyu su içilmelidir.
Tükürük salgısını hareketlendirilmelidir. Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Mentollü pastillere dikkat edilmelidir. Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olmaktadır.
Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler tüketilmelidir. Yiyeceklerin üzerine maydanoz doğranması kokuyu engelleyecektir.
Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüllerden kullanılabilir.
Sarımsak, soğan ve baharattan kaçınılmalıdır ya da bu gıdalar pişirerek tüketilmelidir.
Alkol ve sigara mutlaka bırakılmalıdır.”