Eczacilar.net

Renkli Reçete Sistemi Nedir? Adım adım resimli anlatım

Renkli Reçete Sistemi Nedir? Adım adım resimli anlatım

Renkli Reçete Sistemi Nedir? Sistem nasıl işleyecek?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun uzun zamandır üzerinde çalıştığı renkli reçete sistemi bilindiği üzere bazı illerde pilot uygulamaya başlamış idi. Kurumun yayınladığı son duyuruyla birlikte sadece pilot illerde uygulanan bu sistemin 17 Mart 2017 tarihinden itibaren tüm ülke genelinde uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

Peki nedir Renkli Reçete Sistemi ?

Elektronik Renkli Reçete Uygulamasının amacı, hali hazırda matbu olarak basılan tüm renkli reçetelerin (kırmızı, yeşil, turuncu ve mor) elektronik ortama aktarılmasını sağlamaktır.

Renkli Reçete Sisteminin işleyişi nasıl olacak?

1-) 17 Mart 2017 tarihinden itibaren elektronik reçete olarak düzenlenmiş kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçları içeren reçeteler için ayrıca kağıt ortamında kırmızı ve yeşil reçete düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Yani hekim hastanın reçetesini e-reçete olarak düzenlemiş ise eski uygulamada olduğu gibi e-reçeteye ilave olarak kağıt kırmızı/yeşil reçete vermek zorunda değildir. Ancak hasta elektronik reçetesi olmasına rağmen eczaneye kağıt kırmızı/yeşil reçete ile başvurursa bu reçete eskiden olduğu gibi eczane tarafından alıkonulmalıdır.

2-) Kırmızı ve Yeşil reçeteye tabi ilaçları içeren reçetelerin herhangi bir sebeple e-reçete olarak düzenlenemediği durumlarda hekim tarafından el ile oluşturulan reçetenin ekinde kırmızı/yeşil kağıt reçetenin yer alması zorunludur. Bu şekilde karşılanmış olan renkli reçetenin ikinci nüshası eskiden olduğu gibi eczacı tarafından SGK ya gönderilecek ilk nüsha ise eczane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere saklanacaktır.

 

**3-)** 17 Mart 2017 tarihinden itibaren düzenlenen tüm kırmızı ve yeşil reçetelerin (Gerek elektronik ortamda gerekse manuel düzenlenmiş olanların) kurum tarafından yönetimi yapılan ve https://renklirecete.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilen Renkli Reçete Sistemi’ne eczaneler tarafından kayıtlarının yapılması gerekmektedir.

4-)  Eczaneler, Renkli Reçete Sistemi’ne İlaç Takip Sistemi (İTS) için kullanılan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılabilecektir.

renkli-recete-giris-eczacilar-net

 

5-)  Renkli Reçete Sistemi hastanın elinde bulunan ilaçların kontrolünü yapmakta ve hastanın elinde aynı ilacın veya eşdeğerinin bulunması durumunda reçetenin sisteme kaydına izin vermemektedir. “Bu sebeple hastanın elinde ilaç bulunduğu durumlarda reçetenin ücretli olarak karşılanması da mümkün olmayacaktır.” Eczacılarımızın mağduriyet yaşamaması için reçete karşılamadan önce Renkli Reçete Sisteminden hastanın elindeki ilaç bilgisini kontrol etmesi büyük önem taşımaktadır.

6-)  17 Mart 2017 tarihinden itibaren Kırmızı/Yeşil reçeteye tabi ilaçlar için eczaneler tarafından tutulan psikotrop ilaç kayıt defteri ve uyuşturucu ilaç kayıt defterinin doldurulmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak bu ilaçlara ilişkin kayıtların eczanenin kullanmış olduğu eczane programında elektronik ortamda tutulması ve denetlemelerde yetkililer tarafından istenildiğinde gösterilmesi yasal olarak zorunludur.

7-)  Eczane tarafından karşılanan kırmızı/yeşil reçete listeleri (sistemin tam işleyişi sağlanana kadar bir süre daha) önceden olduğu gibi takip eden ayın 10’una kadar İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Bu liste ekine kağıt ortamında yazılmış olan kırmızı/yeşil reçetelerin ilk nüshası eklenecektir. Elektronik olarak yazılmış olan kırmızı/yeşil reçeteler de listede yer alacak olup bu reçeteler için listeye herhangi bir belge eklenmeyecektir.

**8-)**  Mor ve Turuncu reçeteye tabi ilaçlar için sistem henüz kullanıma açılmadığından bu reçetelere ilişkin işlemler eskisi gibi devam edecektir.

9-) Bu sistem sadece hastane dışına çıkan yani serbest eczanelerce karşılanacak uyuşturucu ve psikotrop madde ve müstahzarları için kullanılacaktır

 

17 Mart 2017 tarihinden sonra eczanelerimizde meydana gelecek durumları daha da açıklayıcı bir şekilde anlatmak gerekirse karşımıza iki durum çıkmakta:

a) e-reçete olarak düzenlenemeyen manuel yeşil/kırmızı reçetelerin girilmesi 

-İlk adım olarak reçete medula sistemine girilecek.

-Reçetenin İTS bildirimi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra reçetedeki yeşil/kırmızı ilaçlar renkli reçete sistemine https://renklirecete.saglik.gov.tr adresinden giriş yapılarak işlenmek üzere aşağıdaki videoda yer alan adımlar takip edilecek.

VİDEO AÇIKLAMASI : Eczacı ilk olarak reçetede yer alan “Hasta Tc Kimlik Numarası” alanına hastanın Tc kimlik numarası girişi yapar. Tc kimlik numarası girişi yaptıktan sonra reçete yer alan diğer alanlar aktif hale gelir. Reçete tarihi, protokol numarası, doktor, tesis, tanı kodu, tanı 9 adı, reçete türü, ilaç adı alanlarını ve majistral madde alanlarını doldurarak reçeteyi el ile ekleyebilir. Tanı alanına birden fazla tanı girişi yapılabilir girilen tanılar “Girilen Tanılar” alanında listelenir. İstenirse silinebilir. Ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmelidir. Ayrıca kullanıcı “Hastanın Elindeki İlaçlar” alanına tıklayarak hastanın elindeki ilaçların listesini ve “Hastanın Raporları” alanına tıklayarak hastanın var olan rapor listesini görüntüleyebilir. Reçete giriş ekranı aşağıdaki şekildedir.

renkli-recete-sayfasi

1 -> Hasta bilgileri kısmı. Burada TC sorgulamasından sonra hastanın kişisel bilgileri, elindeki ilaçlar, raporlar gibi bilgiler yer alır

2 -> Tanı ve Reçete Türü Bilgisi

3 -> Reçete Bilgileri. Burada reçeteye ait doktor, tesis, protokol numaraları girilir. İlaç bilgileri girilerek reçete oluşturulabilir.

4 -> İletişim Bilgileri kısmında reçeteyi teslim alan kişinin bilgileri girilir. Tanı bilgisi alanında birden fazla tanı girişi yapılabilir ve bu girilen tanılar Girilen Tanılar başlığı altında listelenir istenirse silinebilir ancak reçete oluşturulabilmesi için en az bir tanı girilmesi gerekmektedir. Reçete türü alanında reçete türü seçilir, seçim yapılmadığı durumda reçete oluşturulamaz. İlaç adı alanında ilaç adı girilir, ilaç adı girilirken sistem tarafından olarak kayıtlı ilaçlar arasında filtreleme yaparak ilaç adına ulaşmanızı sağlar burada ilaç seçildikten sonra ilaç kullanım bilgileri otomatik olarak doldurulur. Otomatik olarak doldurulan “Kaç kez”, “Seferde kaç doz”, “Kullanım Periyodu”, “Periyod Birimi”, “Kutu Adedi”, “Kullanım Şekli” alanlarını düzenleyebilir ayrıca açıklama alanına açıklama ekleyebilir. Bir ilaç reçeteye eklenmeden önce hastanın elinde olup olmadığı kontrol edilir. Eğer hastanın elinde aynı ilaç veya muadili bir ilaç var ise ilacı reçeteye eklemesine izin verilmez. Reçete yer alan tüm ilaçlar için dozaj kontrolü, günlük maksimum doz miktarı, maksimum kutu sayısı, muadil ilaç kontrolü gibi çeşitli kontroller sistem tarafından otomatik olarak yapılır ve kullanıcı gerekli durumlarda bilgilendirme mesajlarıyla uyarılır. Bahsedilen tüm kontroller başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra reçete kaydedilebilir. Kaydedilen reçete otomatik olarak Reçetelerim listesinde yer alacaktır.

b) e-reçete olarak düzenlenen manuel yeşil/kırmızı reçetelerin girilmesi 

-İlk adım olarak reçete medula sistemine girilecek.

-Reçetenin İTS bildirimi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra reçetedeki yeşil/kırmızı ilaçlar renkli reçete sistemine https://renklirecete.saglik.gov.tr adresinden giriş yapılarak işlenmek üzere aşağıdaki videoda yer alan adımlar takip edilecek.

 

VİDEO AÇIKLAMASI: Hekim tarafından yazılmış olan reçete; eczacı tarafından reçete numarası ve hasta TC Kimlik Numarası girilerek reçete sorgulaması yapılır.

recete-sorgulama-eczacilar-net

Eczacı, hekim tarafından yazılmış reçete sorgulamasını tamamladıktan sonra reçete detay sayfasına yönlendirilir. Eczane tarafından ilk olarak medula üstünden satışını gerçekleştirilen reçetenin medula reçete numarası girilerek ilaçlar meduladan içeri aktarılır.

recete-aktarma-eczacilar-net

e-recete-bilgileri

GENEL ŞEMA (görsel alıntıdır)

renkli-recete-semasi

 

ÖZEL HABER / Eczacilar.net Yayın Kurulu

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ