Eczacilar.net

Ziraat Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016

Ziraat Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016

Ziraat mühendisliği taban puanları 2015-2016, Ziraat mühendisliği taban sıralaması, Ziraat mühendisliği puanları

Ülkemizin yapısı göz önüne alındığında, her ne kadar eskisi kadar olmasa da, halen bir tarım ülkesi olduğu ve gelişen tekniklerin tarım alanında çok daha önemli bir noktaya geldiğini düşündüğümüzde, ziraat mühendisliğinin her dönemde tercih edilmesinin nedenlerini daha iyi anlayabiliriz. Bu durum ise, başta ziraat mühendisliği taban sıralaması olmak üzere, taban ve tavan puanlar ya da açılan kontenjanlar gibi konularda, üniversite adaylarının sürekli olarak dikkat kesilmesini sağlıyor.

Genel olarak baktığımızda, tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi, ziraat mühendisliklerinde de puanların bir süredir düşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ancak bu durumun özellikle 2015 – 2016 LYS sonrasında değişim gösterebileceği öngörülmekte. Bunun nedenleri arasında ise, YGS sınavının nispeten kolay geçmesi ancak LYS maratonunun daha zorlayıcı olacağının beklenmesi. Eğer durum beklenildiği gibi olursa, puanlarda 6 ila 10 arasında bir yükselişin meydana gelebileceği düşünülüyor.

Ancak böylesi bir durumda dahi ziraat mühendisliği taban puanları adayların pek çoğu için uygun bir aralığa sahip olmaya devam edecek gibi gözükmekte. Tersi bir durumun meydana gelmesi ve süre gelen düşüş trendinin devam etmesi haline ise bu kez taban ya da başarı sıralamasının önemi daha fazla ön plana çıkacak gibi gözüküyor.

Bu noktada, taban puanlar hakkında verilen bilgilere ara vererek, ziraat mühendisliği eğitimi almak isteyen adayların, seçim konusunda dikkat etmeleri gereken hususlardan bahsetmek oldukça faydalı olacaktır. Zira bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi, ziraat mühendisliğinde de oldukça kapsamlı bir iş alanı ve gelişimin ön planda olduğunu belirtmek gerekir.

Adayların, ziraat mühendisliği puanları konusuna göre seçim yapmadan önce, kafalarında bazı konuları kesinliğe kavuşturmaları oldukça önemlidir. Bunlardan ilki, ülkemizde her alanda en önemli kıstas olan ekonomik durumdur. Büyük üniversitelerin pek çoğunun büyük şehirlerde yer aldığı göz önünde bulundurulursa, adayların uzun eğitim hayatlarını ekonomik olarak nasıl destekleyebileceklerini göz önüne almaları gerekmektedir. Bu noktada ise iyi bir üniversite araştırmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bazı üniversiteler, özellikle bazı alanlarda yüksek kalitede eğitim sunabilmektedirler. Örneğin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, ziraat mühendisliği alanında, ülkemizde iyi eğitim veren kuruluşlar arasında yer almaktadır. Keza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi de, bu alanda iyi eğitim vermektedir. Üstelik bulundukları konum da göz önüne alındığında, bu şehirlerin ekonomik açıdan da öğrencileri fazla zorlamayacağı ortadadır.

Devlet ve özel sektörde oldukça geniş bir çalışma ağına sahip ziraat mühendisleri, yapılan yasal düzenlemeler ile de taban sınır olarak 1.800 TL maaş almaktadırlar. Bu durum ise, üniversite adayları açısından bu bölümün cazibesini arttıran bir faktör olmaktadır.

ziraat mühendisliği

Tekrar ziraat mühendisliği taban puanları konusuna dönecek olursak, geçen yılın ortalama taban ve tavan puanlarının sırasıyla; 260 ve 340 arasında değiştiğini görmekteyiz. Açılan kontenjan, üniversitenin tercih sıralamasında ki yeri gibi pek çok faktörden etkilenen bu puanlarda, oldukça geniş bir aralığını bulunduğundan söz edebiliriz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, LYS sonucuna göre değişiklik gösterebilecek olan puan aralıklarına göre, geniş bir alanda seçim yapmak mantıklı bir hareket olarak gözükmekte. Adayların, kesin sonuçlar açıklanmadan, taban ve tavan puanlar hakkında bilgi sahibi olamayacağı düşünüldüğünde, +/- 10 puan aralığında hareket etmeleri mantıklı olacaktır.

Bunun dışında, ziraat mühendisliği taban sıralaması değerlerinin de dikkatli bir şekilde analiz edilmesi, taban ve tavan puanlara göre çok daha istikrarlı bir yapı sergileyen bu değerlin, üniversite seçimlerinde kullanılmasını çok daha ön plana çıkarmaktadır. Bahsedilen bu iki değerin ortalaması ışığında ve belirlediğiniz kriterler ile daha sağlam bir seçim yapabilirsiniz.

Peki Ziraat Mühendisliği Taban Puanları ne durumda ?

22 23 43
Bir önceki makalemiz olan Tıp Fakültesi Taban Puanları konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Özet
Ziraat Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016
Makale Adı
Ziraat Mühendisliği Taban Puanları 2015–2016
Açıklama
Ziraat mühendisliği taban puanları 2015-2016, Ziraat mühendisliği taban sıralaması, Ziraat mühendisliği puanları
Yazar
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 15 YORUM
  1. omer dedi ki:

    ben zirraat müühendisliği okumak istiorum lise 3. sınıf öğrencisiyim bana hangi dersler ağırllıklı var söyleyebilirmisiniz

  2. Ahmet dedi ki:

    Ömer kardeşim sayısal ağırlıklı derslerinde orta bir performans göstermen yeterli olacaktır.Ziraat mühendisliği biraz pratiktir.

  3. ömer faruk dedi ki:

    abi bn istanbulda ziraat mühendisi olmak istiyom ama

  4. ismail dedi ki:

    ARKADAŞLAR BENDE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK İSTİYORUM ÖNCELİKLE YGS VE LYS DEN KAÇ NET YAPMAM GEREKİYOR BİRDE SAY-2 HANGİ PUAN TÜRÜNE GİRİYOR.LÜTFEN YARDIMCI OLALIM.

  5. şamil dedi ki:

    bende ziraat mühendisi olmak istiyorum 9.sınıfım neye çalışmaliyım

  6. Caner dedi ki:

    Ben liseye basladim ziraat muhendisligi okumak istiyom gencler iyi meslek onerrim
    ??????????????????

  7. Caner dedi ki:

    Olum omer olsan olsan gardiyan olursun sen hahahshs?????????

  8. Ömer faruk dedi ki:

    Ziraat muh. İş olanagi nasil is ulabilirmiyiz

  9. samet dedi ki:

    hocam lise 4 öğrenciyim 450 binlerdeyim sizce ziraat mühendisliğine gidebilirmiyim ? sıralamalarını atabilirmisiniz ??

  10. merve dedi ki:

    Atamamsi yokkk devlet dusunenler yazmasinlar bence

  11. CENK dedi ki:

    Selam, Yıldız inşaat ön lisans ve AÖF işletme(lisans)mezunuyum uzun bir iş hayatından sonra Mantar yetiştiriciliği için Ziraat Müh. okumak istiyorum hem hobi hemde para kazanabilmek için. YATAY DİKEY 2. ÜNİVERSİTE ÖZEL VS sınavsız eğitim gibi bir durum var mı ? uzun bir aradan sonra ÖSYM de baraj durumu vs hazırlanmam biraz çekinceliyim açıkçası ?

  12. burak dedi ki:

    Arkadaslar ziraat mühendisliği şuan dallara ayrıldı mesela:
    Tarım ekonomisi
    Bahçe bitkileri
    Tarla bitkileri
    Tarım makinaları
    Bitki koruma
    Süt teknolojisi
    Su ürünleri
    Zootekni
    Tarımsal yapılar ve sulama
    Toprak bilimi ve bitki besleme
    Tarımsal biyoteknoloji

    Arkadaslar ziraat mühendisliği kendı alanında daha iyi uzmanlaşmış mühendis çıkarmak için böyle alt dallara ayrıldı. Yukarda yazdıgım bölümlerden herhangı birini okursanız ziraat mühendisi ünvanı alırsınız. Bütün ziraat dalları MF yani sayısalla alır sadece Tarım ekonomisi bölümü TM yani eşit ağırlık ile alır. Ziraatin gözde bölümleri şu anda bahçe bitkileri, bitki koruma gibi bölümler. Yapabileceğinizü, işinize ilerde yarayacak bölümü okuyun mesela ben tarım ekonomisi okuyorum. Zİraat mühendisliği aşk işidir. Toprağı sevmeniz lazım belkide kirin içinden çıkmayacaksınız. Ama toprağı çok sevmiyorsanız benım gıbı tarım ekonomisi okuyabilirsiniz. Seçim sizin illaki ziraat mühendisliği okumak istiyorsanız sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız 🙂

  13. burak dedi ki:

    Arkadaslar ziraat mühendisliği alt dallara ayrıldı. Bunlar:
    Tarım ekonomisi, tarımsal biyoteknoloji, tarla bitkileri, bahçe bitkileri, toprak bilimi ve bitki besleme, bitki koruma, su ürünleri, süt teknolojisi, zootekni, tarımsal yapılat ve sulama, tarım makinalarıdır. Bu bölümlerin herhangi birinden mezun olursanız ziraat mühendisi ünvanı alırsınız. Eski sistemde uzmanlaşmak daha zor oldugu için böyle alt dallara ayrıldı. Bütün ziraat bölümleri MF yani sayısalla alıyor. Ama tarım ekonomisi bölümü TM yani eşit ağırlıkla öğrenci alımı yapıyor. Seçim sizin ziraat mühendisliği bir aşk işidir. Toprağı bitkiyi sevmeniz lazım, gün gelicek üstünüz topraktan çamurdan geçilmeyecek. Ama eğer toprağı çok sevmiyorsanız tarım ekonomisi okuyabilirsiniz. İşinize ilerde hangisinin yarayacağını düşünüyorsanız onu okuyun. Bu işi iyi düşünün eğer ziraat mühendisliğini kafanıza koyduysanız sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız. 🙂

  14. burak efe dedi ki:

    Arkadaslar yukarıda yazan puan türleri eski 2010 dan öncekı puan türleri şimdiki sisteme göre ziraat mühendisliği dallarına göre bölümlere ayrıldı. Eğer ziraat mühendisliği okumak istiyorsanız:
    Bahçe bitkileri
    Bitki koruma
    Tarla bitkileri
    Tarım ekonomisi
    Tarımsal biyoteknoloji
    Toprak bilimi ve bitki besleme
    Tarımsal yapılar ve sulama
    Tarım makinaları
    Su ürünleri
    Süt teknolojisi
    bölümlerinden birine girerseniz ziraat mühendisi ünvanı alırsınız. Ama unutmayın ziraat mühendisi olmak için çiçeği böceği tozu toprağı sevmeniz en azından ilgi duyup merak etmenız lazım ki daha güzelce ve kolayca okuyup daha başarılı bir mühendis olasınız. Ama eğer ben topragı sevmem dersenız “Tarım Ekonomisi” bölümünü seçebilirsiniz. Ama sizi bi konuda uyarmam lazım tarım ekonomisinde iş bulma sansı diğer bölümlere göre biraz daha zor bakın imkansız demıyorum asla dediğim gibi daha zordur. Mesela bende tarım ekonomisi okuyorum. Fakat şunu söyleyim şuan ziraatin en gözde bölümü bitki koruma ve bahçe bitkileri. Bütün ziraat mühendisliği bölümleri mf yani sayısalla alırken tarım ekonomisi bölümü tm yani eşit ağırlıkla alıyor. Eğer içinizde ziraat mühendisi olamk gibi bi hayal yatıyorsa sizi de aramıza bekleriz.

  15. m.fatih dedi ki:

    ben 50.000 deyim ziraat düşünüyorum sizce iyi yerlere gelebilirmiyim

BİR YORUM YAZ