Eczacilar.net

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi anne adayının yumurtalıklarından alınan yumurtalar ile baba adayının spermlerinin labaratuvar ortamında buluşturulup döllenmesi işlemine denir. Tüp bebek tedavisi aşamalı bir süreçti. Kadının yumurtalıklarının uyarılması, uyarılan yumurtaların 11 gün sonra anneden vücut dışına alınarak toplanması, toplanan yumurtaların baba adayından alınan spermle ile döllendirilmesi, döllenen yumurtaların hücresel bölünmeleriyle embriyo haline gelmeleri, embriyo haline gelen yumurtaların tekrarda ana rahmine bırakılması gibi evreleri kapsamaktadır. Tüp bebek tedavisi günümüzde en çok kısırlık ile tedavide kullanılmaktadır. Çocuk sahibi olamayan çiftler için umut ışığıdır.

 

    1)     Tüp bebek tedavisine nasıl karar verilir ve ne zaman başlanır?

 

Çiftler 1 sene korunmadan ve düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen halen istedikleri gebelik durumu yaşanmadıysa söz konusu bu durumun nedeni yüksek ihtimalle çiftlerden birisinin yaşadığı kısırlık problemidir. Kısırlık özel bir durum olarak algılanmamalı ve kesinlikle tedavi edilmelidir. Unutulmamalıdır ki kısırlık tedavisindeki başarı oranı başarısız olma oranından daha yüksektir. Eğer ki kısırlığın nedeni teşhis edilememiş ise çiftler çocuk sahibi olmaları için tüp bebek tedavisine yönlendirililer. Bu karardan sonra çiftler kendilerini tedavi için ne zaman hazır hissederlerse tüp bebek tedavisine o zaman başlayabilirler.

 

    1)     Tüp bebek tedavisi ağrılı bir süreç midir?

 

Tüp bebek tedavisi uygulaması aşama aşama gerçekleşen bir yardımcı üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde çiftlerin korkmasını gerektirecek ya da özellikle anne adayının canını yakacak hiçbir süreç bulunmamaktadır. Anne adayına yumurta toplama işleminde uygulanacak olan lokal anestezi ile hiçbir ağrı veya sızı duymamaktadır. Tüp bebek tedavisindeki embriyo transferi aşaması da sadece bir veya iki dakikalık bir süreçti ve yine hiçbir ağrı ve sızı duyulmamaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi ağrılı bir süreç değildir.

b283d4c8-1896-4a56-8e16-8ae27988f53c

 

    1)     Tüp bebek tedavisi ne kadar sürmektedir?

 

Tüp bebek tedavisi yumurta gelişimi, yumurtaların toplanması, embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamalarını kapsamaktadır. Tüm bu süreçler göz önüne alındığında tüp bebek tedavisi ortalama olarak 13 ile 17 gün arasında değişmektedir. Ancak embriyoların gelişmesine bağlı olarak ( üç veya altı günlük zaman dilimleri) tüp bebek tedavisi de 15 ile 18 gün arasında değişebilmektedir.

 

    1)     Tüp bebek tedavisi için herhangi bir yaş sınırlaması var mıdır?

 

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi de kadının yaşıdır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurtalık rezervleri azalmakta ve doğurganlığını önemli oranda kaybetmektedir. Özellikle 35 yaş üstü kadınlar vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başvurmaları gerekmektedir. 20 ile 43 yaş arasındaki her kadın tüp bebek tedavisinden yararlanabilmektedir

 

    1)     Tüp bebek tedavisindeki embriyo kuralı nedir?

 

Tüp bebek tedavisinde yönetmelik kuralları gereği 35 yaşın altındaki kadınlara 1 embriyo, 35 yaşın üstündeki kadınlara da 2 embriyor transferi zorunluluğu getirilmiştir. Bunun nedeni de çoğul gebeliklerin önüne geçilmek istenmesidir. Uzmanlarca tüp bebek tedavilerinde çoğul gebelik tavsiye edilmemektedir.

 

    1)     Tüp bebek tedavisi kaç kez tekrarlanabilir?

 

Tüp bebek tedavilerinde tekrar konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.  Ancak ilk 4 denemeden sonra başarı şansında herhangi bir artış olduğu saptanmamıştır. Tüp bebek tedavisinde en başarılı sonuçla ilk 3 tedavide elde edilmektedir.

 

    1)     Tüp bebek tedavisindeki başarı oranı nedir?

 

Tüp bebek tedavisindeki başarı unsurlarını etkileyen birkaç nokta bulunmaktadır. Kadının yaşı, yumurtalık kapasitesi, erkeğin sperm miktarının kalitesi ve yeterliliği gibi faktörler tüp bebek tedavisindeki başarı oranını direkt olarak etkilemektedir. Yaşı 20 ile 35 yaş arasında olan çiftlerin tüp bebek tedavisindeki başarı oranı  ilk üç denemede yüzde 95’lere kadar çıkmaktadır. Ancak yaşı 37’den fazla olan kadınlar için tüp bebek tedavisindeki başarı oranı yüzde 55’lerdedir.

 

    1)     Tüp bebek tedavisindeki merkez seçiminin önemi nedir?

 

Tüp bebek tedavilerinde başarıyı arttıran önemli unsurların başında seçilen tüp bebek merkezi ve doktorların tecrübesi gelmektedir. Özellikle seçilen tüp bebek merkezinde, tedavi ile ilgili en son gelişmiş tekniklerin kullanılması, doktorun tecrübesi ve ekibinin profesyonelliği tedavideki başarı oranını arttıran unsurlardandır. Bu yüzden tüp bebek merkezi seçecek çiftlerin tüm bu kriterleri karşılayabilen tüp bebek tedavi merkezini seçmeleri gerekmektedir.

 

    1)     Tüp bebek maliyeti nedir?

 

Tüp bebek tedavilerinde ilk üç tedaviye kadar tüm masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Çiftler yalnızca tedavi için asgari ödeme olan 400 liralık bir miktarı ödemektedirler. Bunun dışındaki tüm masraflar SGK tarafından tedavi süresince karşılanmaktadır. Bunun dışında özel  tüp bebek tedavisi merkezleri de bulunmaktadır. Buradaki masraflar da kurumun teknik imkanlarına ve doktorun tecrübesine ve tüp bebek tedavisinde yeterliliğine göre değişim göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için http://www.cemficicioglu.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ