Eczacilar.net

TSA ilaçların yan etkileri neler?

TSA ilaçların yan etkileri neler?

TSA ilaçların Yan Etkileri

  1. a) Kardiyovasküler Yan Etkiler

TSA’lar ortostatik hipotansiyona neden olmaktadırlar. Ortostatik hipotansiyon gençlerde sadece geçici baş dönmelerine neden olurken, yaşlılarda düşme ve yaralanmalara neden olmaktadır. Ortostatik hipotansiyon yapma riski en yüksek ilaç imipramin, riski en düşük ilaç ise nortriptilindir.

TSA’lar yüksek dozda kullanıldıklarında noradrenalin geri alımının bloke edilmesine bağlı kalpte impuls iletimini yavaşlatarak aritmiye neden olurlar. Bunun yanı sıra kalp yetmezliği olan hastalarda tabloyu ağırlaştırabilirler. Bu gruptaki ilaçlar myokard enfarktüsü geçirmiş hastalarda enfarktüsten sonraki ilk 6 hafta kullanılmamalıdır.

  1. b) Antikolinerjik Yan Etkiler

TSA’lar kolinerjik (muskarinik) reseptörleri bloke ederek atropin benzeri antikolinerjik etki göstermektedirler. Bu özelliklerinden dolayı bulanık görme, ağız kuruluğu, cilt kuruluğu, konstipasyon ve idrar yapma güçlüğü gibi yan etkilere neden olmaktadırlar

  1. c) Merkezi Sinir Sistemi Üzerine Yan Etkiler

TSA’larda sedasyon ve baş ağrısı sık görülmektedir. Ayrıca epileptik nöbet eşiğini düşürürler. Nöbet eşiğini en çok düşüren ilaç klomipramindir.

  1. d) Gastrointestinal Yan Etkiler

Bulantı, kusma ve mide yanması görülebilmektedir. Ayrıca karaciğerde sarılığa neden olmaktadırlar. Bu nedenle karaciğer hastalarına kullanımları kontrendikedir.

  1. e) Diğer Yan Etkiler

Bu grup ilaçları kullanan hastalarda bazal metabolizma hızının azalması ve iştahın artması sonucu kilo alımı görülmektedir. Bunun dışında erkeklerde seksüel disfonksiyon ortaya çıkmaktadır. Nadiren deri reaksiyonlarına da sebep olmaktadırlar.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ