Sağlıkta Torba Yasa ve biz Eczacılara getirdikleri
Sağlıkla ilgili Torba Yasa malumunuz 17 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
İçinde ilaca ve mesleğimize dair bazı değişikliklerin olduğu torba yasa için eczacılarımız ve meslek odaları şikayetlerini çokça dile getirdi
O değişikliklerden bizi şu anda birebir ilgilendirenlerin ana başlıklar halinde bilinmesinde yarar var diye düşünüyorum.Gelin yapılan değişiklikleri madde madde irdeleyelim:
a) “Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.”
Bu madde ilk okunduğunda kulağa hoş geliyor olabilir ama önemli bir eksiği de içinde barındırıyor diyebilirim. Dünyanın en büyük 3 sanayiinden biri olan ilaç sanayiinin kendi içindeki pazar yarışı ve ekonomik beklentilerden ötürü artan etik olmayan hamleleri düşündüğümüzde; buna bir de reklam piyasasının dahil olup işlerin daha da çıkmaza gireceğini görmek çok da zor olmasa gerek. Yani burdan hareketle mesleğini seven her eczacı “İnternetten ilaç satışının” yapılamayacağı ve “İlacın reklam unsuru olamayacağı” gerçeğini destekler ve buna tezat oluşturacak her maddeye şiddetle karşı çıkar. Fakat bu maddeyi dikkatle incelediğimizde göreceğiz ki hazırlanan maddenin sorunu kökten çözmeye yönelik olmadığıdır. Yani daha açık konuşmak gerekirse “İnternetten ilaç satışı yapmak başka bir şeydir….. internet sitesi açmak başka”
Eczacının kendi adına ya da eczanesi adına web sitesinin açabilmesinin neden engellendiğini anlamak gerçekten zor. Oradan ilaç satışının, izin verilmeyen ilaç tanıtımlarının yapılmaması şartıyla eczanenin hukuken bir “işletme” olduğu gerçeğini de unutmadan portföyünü sergilemesi kurumsallığı pekiştirici bir metod değil midir? Bitkisel ilaç reklamlarıyla piyasada boy gösteren ve kaç defa toplatılma kararı alındıysa da her seferinde ürünlerini bir yolunu bulup piyasaya sürmeyi başaran bu şahıslar için aynı hassasiyetle yasal maddeler hazırlaması düşünülüyor mu?
-Bence hayır
Potansiyel bir suç işleyicisiymiş gibi bütün gözlerin eczacının üzerine çevrildiği bir ortamda madalyonun görünmeyen kısmında tabiri caizse “işin kaymağını yiyen” kimselere yasal bir uygulama hazırlamanın zamanı gelmedi mi?
Bir Eczacının belirlenen kurallar çerçevesinde kendisine internet sitesi açması; doğal olmayan ürünlerin doğalmış gibi piyasaya sürülüp televizyonlarda gösterilmesinden daha mı tehlikeli ?
b) “Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz”
Bu madde de geç kalmış bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. Yani artık Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Belediyeler vs. bizden kayıt, onay, numara vs. gibi herhangi bir talepte bulunamayacaklar. Doğal olan da bu değil mi zaten?
Bu maddeyle birlikte eczacılar artık olması gerektiği gibi direkt olarak “Sağlık Bakanlığına” bağlı olacaklar
Olumlu bir gelişme…
c) “Eczanelerden ilaçların toptan satışı yapılamaz ve eczaneler ihalelere giremez”
Bu maddeyi, yüklü miktarda MF alıp bunları birim fiyat oluşturarak satışını yapan küçük ölçekli depoların engellenmek istenmesi olarak yorumlayabiliriz.
Yalnız burada yanlış anlaşılan bir husus var. Sanki eczaneler arasında takasın da yasaklanacağı yönünde bir takım söylemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu husus da yasada şu şekilde yer alıyor: “eczaneler arası ilaç takası, toptan satış sayılmaz”
Yani eczanelerin birbirleriyle takas yapmalarının engellenmesi mevzu bahis değil. Velhasıl bu yasanın meclis gündeminden geçmesiyle birlikte “eczaneler arası takas” anayasal olarak eczacılara verilmiş bir hak olmaya devam ediyor
d) Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması hâlinde, Bakanlık tarafından derhâl erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir”
Madde yerinde ama eksik…
Çünkü bu maddeye uymayanlar için bir cezadan bahsedilmiyor.
Kesin bir hükmün olmadığı maddelerin ne derece uygulanabildiğini yıllardır görüyoruz.
Haksızlık yapmak istemiyorum.Zaman bize herşeyi gösterecek ama caydırıcı bir cezanın bu maddede belirtilerek gözdağı verilmesinin bu işin en can alıcı noktası olduğunu düşünüyorum
İnşallah ben haksız çıkarım da olması gereken olur…
Torba yasa meclis gündeminden geçip Resmi Gazetede de yayınlanarak yürürlülüğe girmiş oldu.İnşallah herkes için en hayırlısı olur diyerek sözlerimi noktalıyorum
Sağlıcakla kalın,
Zekeriya LİKOS
ecz.zekeriyalikos@gmail.com
Devir eczane alan bir eczacı bir kaç sene sonra isterse eczanesini devredebilir mi?