Röportaj: Hastane Eczacısı Nasıl Olunur?

İlk önce sizi tanıyalım…
İsmim Hacer TOPAK… Mersinli’yim… Üniversiteye gelinceye kadar orada yaşadım.
İstanbul’da yedinci yılımı dolduruyorum, beş buçuk yılı üniversite eğitiminde geçti.
İki aydır da Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eczacı olarak çalışmaktayım.
Üniversite tercihlerinizde neden eczacılığı yazdınız?
İçel Anadolu Lisesi mezunuyum. Lisemde hem eğitim hem öğretim anlamında çok kapsamlı bir eğitim aldık… Mezun abi ve ablalarımız bizle ilgilenirlerdi, üniversitelerini, bölümlerini, mesleklerini anlatmaya çalışırlardı…
Üniversite sınavına hazırlandığımız yıl mühendislik gibi bir alan düşünmüştüm hep.
Tercih zamanı geldiğinde ise sanırım daha kapsamlı ve daha gerçekçi düşünüyor insan… Eczacılık üzerine yoğunlaşmaya başladım, matematik öğretmenliğini ve diş hekimliğini de hallice düşünmüştüm. Ailemin de oluruyla eczacılığa karar verdim. Ablam ve Abim İstanbul Üniversitesi’ndelerdi, ben de tek bir tercih yaptım; İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi…
Yeniden tercih etme şansınız olsa yine aynı tercihi yapar mıydınız?
Fakülte eğitimim düşünülenden daha uzun ve yorucu oldu; yani çok sayıda dersi alttan alarak devam ettim… Hatta Analitik dersinin ikisini de son sınıfta vermiştim : )
Bu süreçte bile hiç keşke demedim ben… Belki henüz çok erken, zira iki aylık meslek deneyimine sahibim ama hiç pişmanlığım yok… Aksine ben mesleğimden çok memnunum…
Sizce not ortalamasının bir önemi var mı? Sizinki nasıldı?
Benim ortalamam hep sınırda gitti… Son sınıfta bitirme tezi ve staj sayesinde biraz yükselebilmişti.
Not ortalaması bana göre öncelikle sizin moralinizin iyi olması açıcından çok önemli…
Buraya kura usulü ile atandığım için bana bir katkısı olmadı… Ama şayet akademik devam etmeyi düşünüyorsanız veyahut endüstride ya da özel hastanelerde devam etmeyi planlıyorsanız şimdiden not ortalamanıza dikkat etmenizde fayda var.
Neden hastane eczacılığına karar verdiniz?
Öncelikle şunu söyleyeyim; mesleği tanımak, deneyimlemek ve sonucunda sağlıklı karar verebilmek adına elinizden geldiğince stajlarınızı yapmaya çalışın. Mümkünse her alanını tecrübe edin.
İlk stajımı ikinci sınıfın yazında GSK İstanbul Merkez Ofis’de Ruhsatlandırma Departmanı’nda yaptım. O zaman endüstri bana çalışılabilecek bir alan gibi gelmişti… Yoğun temposu ve o enerji dolu çalışma ortamını sevmiştim. Yalnız şu var ki her geçen zamanla birlikte değişiyoruz, önceliklerimiz, algılarımız ve isteklerimiz de buna paralel olarak değişebiliyor. Şu an endüstri benim için çok uzakta…
Üçüncü sınıfın yazında eczane stajı yaptım… Ve eczane eczacılığını da çok sevdim.
Dördüncü sınıfın yazında da hastane eczacılığını deneyimledim…
Beşinci sınıftaki dönem stajlarımı Zeytinburnu’nda bir eczanede yaptım… Eczacımla ve onun küçük kızıyla keyifle geçirdiğim, bana her anlamda büyük katkıları olan bir dönem oldu o staj dönemi.
Uzatma dönemine geldiğimde artık bir karara yoğunlaşmak gerekiyordu… En azından bir süre daha İstanbul’da kalmak istediğimi biliyordum ama burada eczane açmak belki de hep burada kalmak demekti. Bundan çok emin olamadığımdan hastane eczacılığına yöneldim.
Özel hastanelerin koşullarını bildiğimden kamuda çalışmayı düşündüm.
Bir taraftan da memlekette eczane için yer araması yapıyorduk.
Yaşadığım iş bulma sürecinde kimi şeylerin bizim elimizde olmadığını çok iyi fark ettim, biraz rahat olmak gerekiyor sanırım.
Aralık ayında atama için başvurular açıldı ve yerleştirme sonrası buraya atandım.
Kura usulü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bakanlık belli dönemlerde atama yapacağını açıklar, kontenjan listesini yayınlar… Bu liste hastane isimleri ve kaç kontenjan alacağını içerir, tercihlerde beş hastane yazabilirsin. Ve aynı yerleri tercih edenler arasından kura çekilir.
Hastane eczacılığında yerleştirme yapılırken eş durumu gözetiliyor mu?
İlk atamada dikkate alınıyor mu bilemiyorum ama memuriyette kademeler oluyormuş. Mesela eşiniz öğretmense o size tabii imiş, ya da doktor ise siz ona tabii oluyormuşsunuz. Ama dediğim gibi ilk atamada bir etkisi olur mu bilgim yok.
Hastane eczacısının görevleri nelerdir?
Sorumlu olduğu hastaneye ait servislerde, acillerde, yoğun bakımlarda, ameliyathanelerde ve semt polikliniklerinde kullanılan tıbbi sarf malzemeleri ve ilaçlardan sorumludur eczacı. Hastanenin dönemlik ihtiyaçlarını önceki yıllardaki kullanımlarını dikkate alarak listeler halinde hazırlar. Hastane ihtiyaçların alımını ihale usulü ile yapar. İhale yapacağını açıklar, ihale listesi açıklanır, ilgilenen depolar ihaleye katılır ve ilgili kaleme en düşük fiyatı veren depoda kalır o kalem.
Hastane stoklarımız iki aylık tüketim kadar olmalıdır. Sürekli stok takibi yapılmalıdır dolayısıyla. Stok azaldıkça gereken ilaçlar yapılan ihalede hangi depoda kalmışsa, o depoya sipariş listesi bildirilir. Ve ilaç geldiğinde gerekli protokoller yapılarak ilaç teslim alınır. Ardından da yapılan istemlere göre ilaçlar ilgili birimlere teslim edilir. Stok yönetimi maalesef anlattığım kadar basit bir iş değil. Çünkü ilacı eczacı teslim aldığından ilacın sorumluluğu ona aittir. Gelen ilacın uygunluğu yani miadı, adedi, ambalajları, barkodu, ihalede sunulan fiyatla gelip gelmediği gibi özellikleri kontrol edilir. Özel duruma tabii ilaçlarda daha da dikkatli davranılır, yeşil reçeteye ya da mor reçeteye tabii ilaçlarda örneğin.
Biz hastane içinde ilaç isteklerinin yapılmasında, stok kontrolünde, miad takibinde SARUS isimli programı kullanıyoruz. Ayrıca diğer kamu hastaneleri ile iletişimimizi de Stok Koordinasyonu ve Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi isimli kısaca MKYS dediğimiz iki program üzerinden kuruyoruz. Kamu hastaneleri olarak bu sistem üzerinden birbirimizden ilaç ya da tıbbi sarf malzeme isteği yapıp satın alabiliyoruz.
Bir süre önce Kamu Hastaneleri Birlikleri adı altında hastaneler bölgelere ayrıldı. Mesela bizim de dahil olduğumuz Fatih Kamu Hastaneler Birliği altında yedi hastane var. Bu oluşumla birlikte bazı değişimler yaşanılmakta ve mevcut işleyişte kısmi değişiklikler yapılmakta.
Hastane eczacılığının çalışma şartları hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Bazı hastanelerde şayet yeterli sayıda eczacı bulunuyorsa gece nöbetlerini eczacılar tutar ve nöbet ertesi tatili yapılır ve çalışma günleri buna mukabil değişir. Bizde yeterli sayıda eczacı bulunmadığından gece nöbetlerimizi görevli personeller tutmaktalar. Biz hafta içi beş gün mesai saatleri dahilinde çalışmaktayız.
Özel hastanenin işe alım ve çalışma koşulları hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Özel hastaneler işe alımda genellikle yapılan stajlara, özellikle başvurduğunuz hastanede staj yapmışsanız bu sizi bir adım öne götürür, bildiğiniz yabancı dillere, yüksek lisansa, diksiyona ve görünüşe dikkat edilir. Mesela özellikle Klinik Eczacılık alanında yüksek lisans yapmanız bu kurumlarda tercih edilme sebebiniz olabilecektir.
Ve son olarak…
Üniversite dönemi gibi en güzel, en keyifli ve en verimli zamanlarınızı İstanbul gibi harika bir şehirde geçirmektesiniz… bu zamanlarınızın kıymetini bilin…
Zamanında IUPSA olarak bizim yaptığımız görüşmelerin şimdi benle yapılıyor olması çok anlamlı ve çok kıymetli oldu benim için.
Benle görüşmek istediğiniz ve bu güzel sohbeti gerçekleştirdiğiniz için çok teşekkür ederim…
Sağlıklı ve huzurlu günler…