Nefes Kokusu Nasıl Giderilir? Nasıl Geçer?
Nefes kokusu nasıl giderilir? Nefes kokusu nasıl geçer? Nefes kokusu neden olur?
Nefes Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağız kokusu, birçok insanda karşılaşılabilen ve günlük yaşam içerisinde özellikle sosyal ilişkilerde ciddi anlamda sıkıntı yaratabilen bir durumdur. En başta özgüven eksikliğine yol açan kötü nefes, ilerleyen durumlarda depresyona bile sebep olabilecek psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle ağız kokusunun sebebinin tespit edilerek, tedavi edilmesi ve ağız kokusu olan kişilerin sağlıklı bir sosyal yaşama sahip olması sağlanmalıdır. “ Nefes kokusu neden olur? “ sorusu sorulduğunda verilebilecek birçok sebep vardır. Öncelikle nefes kokusu sinüzite, bademcik iltihabına, diş ve dişeti hastalıklarına, mide ve bağırsak sistemi hastalıklarına, dil kökündeki mantar enfeksiyonlarına veya uzun süreli açlığa bağlı olarak meydana gelebilmektedir. “ Nefes kokusu neden olur? “ diye soruyorsanız öncelikle ağız hijyenine dikkat etmeyen, sigara ve diğer tütün ürünleri kullanan, sık sık ağız kuruması yaşayan, ağız enfeksiyonları olan, sindirim sistemi hastalıkları olan ve bademcik iltihabı, geniz akıntısı gibi sorunları olan kişilerde ağız kokusunun daha sık görüldüğünü de belirtmemiz gerekiyor.
Nefes Kokusu Nasıl Geçer?
Nefes kokusundan kurtulmak ve ferah bir nefese kavuşabilmek için öncelikle her yemekten sonra mutlaka diş araları diş ipiyle temizlenmeli, dişler ve dil diş fırçası ile fırçalanmalıdır. Ağızda kalan yemek artıkları ağız kokusuna neden olduğu için diş ipi kullanımı son derece önemlidir. Diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirmek için evinizin birçok noktasında diş ipi koyarak kendinize hatırlatma yapabilirsiniz. Diş ipi kullanmayı sevmiyorsanız ve diş ipi kullanmadan nefes kokusu nasıl giderilir düşünüyorsanız böyle bir durumda da yemeklerden sonra mutlaka ağzınızı su ile çalkalamaya ve yine dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz. Dilerseniz özel ağız gargaralarını da kullanabilirsiniz. Yılda iki kez ağız bakımınızı yaptırmalı ve dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamayı da öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz. Ağız kokusu konusunda size en iyi şekilde diş hekiminiz yardımcı olacaktır. Ağız kokusu ağız kurumasından da kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bol bol sıvı tüketmeli, ağzınızın kuruduğunu hissettiğinizde de şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgılanmasını ve ağız kokusunun yok olmasını sağlayabilirsiniz. Çiğ maydanoz da doğal bir ağız ferahlatıcısı olduğu için doğal yollarla nefes kokusu nasıl giderilir diye düşünenler için oldukça yararlı bir alternatiftir.
Nefes kokusu için karbonat kullanımı da oldukça yaygındır. Dilerseniz dişlerinizi karbonat ile fırçalayabilir, dilerseniz karbonat içeren bir diş macununu tercih edebilirsiniz. Nefes kokusuna neden olan ağız içi bakterilerinden kurtulmak için hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Yarı yarıya ılık su ile seyreltilerek hazırlanan hidrojen peroksit karşımı ile ağzınızı bir dakika boyunca çalkalayarak kötü nefes kokusundan kurtulabilirsiniz. Havuç, kereviz ve kırmızıbiber gibi sebzeler de hem diş plaklarını temizlerler hem de tükürük salgısını arttırarak kötü nefes kokusu için birebirdirler.
Nefes kokusunun bir diğer önemli nedeni de aslında alkol içeren ağız gargaralarıdır. Bu gargaralar yerine klorin dioksit içeren ağız çalkalama sıvılarını tercih edebilirsiniz. klorin dioksit nefes kokusunu engellemek dışında bu kokuya neden olan uçucu sülfür bileşiklerine de saldırarak kokuyu kaynağından yok eder. Dişlerinizin arasına sıkışmış olan yemek parçalarını temizlemek için dilerseniz taşınabilir ağız duşlarını kullanabilirsiniz. Protez kullanan ya da ağız koruyucusu olan kişilerin de bunların temizlenmesine son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Hatta mümkünse antiseptik bir solüsyonda bekletilmeleri de oldukça uygundur. Tüm bu uygulamalara rağmen hala nefes kokusu nasıl geçer diye düşünüyorsanız, mutlaka diş hekiminize başvurarak, profesyonel bir yardım almanız gerekmektedir. İyi bir tedavi ile nefes kokusundan kurtulabilirsiniz.
Bir önceki makalemiz olan Diş ağrısına ne iyi gelir konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.net