Eczacılık mesleğine umutla bakmak
Günümüzde mevcut hayat koşulları henüz okuma yazma öğrenen çocukları test kitaplarıyla başbaşa bırakıyor. Sık sık adları değişen sınav sistemlerinin öğrenciler ve ebeveynler üzerindeki baskısı değişmiyor. Harcanan bunca emek ve zaman hep söylendiği gibi iyi bir meslek; iyi bir gelecek için. Fakat bunca çabaya rağmen üniversiteyi kazanmak ve hatta bitirmek ülkemizde gittikçe anlamsızlaşıyor.
Üniversiteyi kazanmış olmanın verdiği bir anlık zafer duygusu “Okulu bitirince ne yapacağım?” sorusunun akıllara gelmesiyle son buluyor. Bu noktada biz eczacılık fakültesi öğrencileri kısacık zafer duygumuzu bile doyasıya yaşayamıyoruz. Çevremizde eczacılık okuyacağımız/okuduğumuz için bize neredeyse üzülen insanlar olduğunu söylersem abartmış olmam. Henüz fakülteye yeni başlamış birinci sınıf öğrencisiyken eczacılıkla ilgili karşılaştığım olumsuz yorumlara verecek cevabım yoktu. Meslek derslerini henüz almamışken ve serbest eczane dışındaki iş alanlarından haberdar değilken insan kendi içinde sorduğu sorulara bile cevap veremiyor.
Şu an üçüncü sınıf öğrencisiyim. Halâ tüm sorularıma cevap bulabilmiş değilim. Mesleğimiz için her şeyin güllük gülistanlık olmadığının farkındayım. Fakat mesleğimizin geleceğini kötü de görmüyorum. Aldığım dersler, yaptığım yaz stajı serbest eczanede ilaç satmanın dışında insanlara sosyal hizmet sunulduğunu görmemi sağladı. Mesleğimin insani yönünü stajla tanımış oldum. Okulda katıldığım seminerlerde dinlediğim kadarıyla ve derslerimize katılan konuklarla endüstri sektöründe gerçekten eczacıların çalıştığını gördüm, bu sektörde eczacıların olması gerektiğine inandım.
Hastane eczacısı ve kamuda çalışan diğer eczacıların ne iş yaptığı okulumda hiç bahsi geçmeyen ve stajı olmayan bir alan olarak, merak edip ilgilenen öğrencilerin insiyatifine bırakılmış durumda. Ancak geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kamu Eczacıları Kongresi’nde bu alanda çalışan eczacıların görevlerini öğrenme, sorunlarını dinleme fırsatım oldu. Tüm sorunlarına rağmen eczacıların bu alanlarda var olması bir eczacı adayı olarak beni umutlandırıyor.
Umarım ki ilerleyen süreç içinde her sektörde eczacının çalışma alanlarındaki sorunlar çözüme kavuşur, koşullar iyileşir. Umarım fakültelerde öğrencilere mesleğin gerçek hayattaki uygulamalarına dair bir şeyler öğretilir. Fakat şu günlerde toplum gözündeki eczacı algısının olumlu yönde değişmesine her şeyden çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bunun için ihtiyaç sadece bizlerin birlik ve beraberliği iken mesleğimiz için güzel günlerin yakın olduğunu sanıyorum.
Yazan: Hazal KARAKOÇ / Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
Sevgili meslektaşım ve Aydın Eczacı Odamızın Sayın Gençlik Komüsyonu Başkanı;
Yazını,özellikle başlığını çok beğendim.Mesleğim hakkında ne bu güne kadar karamsar oldum nede bundan sonra olacağım.Perakendeciliğin yanı sıra biz eczacılar bir ilaç uzmanı olarak toplum sağlığını koruma misyonumuz ve becerimiz var,bu roldeki yerimizi hiç bir meslek grubu dolduramaz.Bizler eczacı enflasyonunun yüksek olduğu söylenen şu anda bile eczanelerimize vekalet edecek boşta eczacı bulamıyoruz. Tüm meslektaş adayı arkadaşlarıma geleceğe umutla bakmaları ümidiyle iyi dersler diliyorum. Aydın Eczacı Odası Genel Sekreteri
Ecz.Yüksel Şekerci