Kas Lifi Yırtılması ve Kramp Tedavisi
Kramplar yoğun fiziksel aktivite yapanlarda , maraton koşucularında ve yaşlılarda sıktır, yaşlılarda kas kaybı, vücut sıvı-elektrolit ve sıcaklık değişikliklerine yanıtta azalma ve hareketsizlik nedeni ile kramplar sıklaşır
Kas yaralanmaları günlük spor aktiviteler arasında en sık karşılaşılan sorunlardandır. Kas yaralanmaları tüm spor sakatlıklarının % 30 u nu oluşturmaktadır. Erken tanı konulmasındaki sorunlar ve yetersiz tedavi ile telafisi güç sorunlar doğurabilmektedir. Çoğu hastanın yaralanmadan sonra günlük aktivitesine devam edebilmesi nedeniyle kas yaralanmaları genellikle gözden kaçmaktadır. Bu da kişinin uzun süre sportif aktiviteden uzak kalmasına neden olmaktadır. Tanı konulmasında geç kalınan olguların tedavileri de uzun sürmektedir. Kas yaralanmalarının tedavisi kadar bunlardan korunma yöntemleri de önemlidir. Yaralanmaların ortaya çıkışını kolaylaştıran faktörlerin iyi tanımlanması bu tür sakatlıkların önlenmesinde önemlidir.
Kaslarda direkt darbe veya fazla yüklenme sonucu hasar oluşabilmektedir. Kas çürükleri, krampları ve lif atmaları bunların başlıcalarıdır. Şimdi bunları sebeplerini, tedavi sonuçlarını ve alınması gereken önlemler hakkında ayrıntılı olarak inceleyelim.
Kas Krampları:
Kas krampları çeşitli spor aktiviteler sırasında adalenin ani kasılması sonrası oluşan ağrılı durumlardır. Kramp bir kasın tamamını veya bir bölümü ile birden fazla kas grubunu etkileyebilir. En sık uyluk ön ve arka grup kasları ile baldır kısmındaki kaslarda meydana gelir. Karın ve göğüs duvarı kasları ile kol kaslarını da etkileyebilir. Hemen hemen herkes hayatında birçok kez kas krampı yaşamıştır. Sadece spor sırasında değil dinlenirken hatta uyurken bile oluşabilirler. Birkaç saniyeden tekrarlayarak 15 dk ya kadar uzayabilir.
Kramplar yoğun fiziksel aktivite yapanlarda, maraton koşucularında ve yaşlılarda sıktır, yaşlılarda kas kaybı, vücut sıvı-elektrolit ve sıcaklık değişikliklerine yanıtta azalma ve hareketsizlik nedeni ile kramplar sıklaşır. Kas kramplarının birçok sebebi vardır. En yaygın sebebi adalenin fazla çalışıp yeterli oksijene kavuşamaması, yetersiz germe, sıcak hava ve sıvı elektrolit yetersizliliğidir. Egzersiz sırasında vücudu susuz bırakmak bu yüzden çok tehlikelidir. Kaybolan sıvının yerine konulması kas kramplarını önleyecektir.
Kas kramplarının çeşitli tedavisi vardır. İlk yapılacak aktiviteyi durdurmak ve masaj uygulamaktır. Sonrasında sıcak ve soğuk uygulamaları, geçmediği takdirde ilaç tedavisidir. En basit olanı da kasa zıt yönde bir basınç uygulamaktır. Örneğin; kramp uyluğun ön tarafında meydana gelirse, oturur vaziyette sağ ayak bileğini çekebildiğiniz kadar geriye çekmeye çalışın. Bunu yaparken diğer bileği ile de kuvvet uygulayın. Sağ uyluğu kasınca kramp rahatlayacaktır. Eğer kramp sağ baldırda ise oturarak veya yatarak basınç uygulayabilirsiniz. Sol ayağı sağ ayağın üzerine koyun ve sağ ayağı kendinize doğru çekin. Bunu yaparken sol ile sıkı bir şekilde ittirin böylece alt bacak kaslarının gerilmesini sağlayacaksınız.
Krampları önlemek için aktivite öncesi ısınma ve germe egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.
Kas Çürükleri:
Bu yaralanmalar daha çok kontak sporlarda ve sıklıkla alt ekstremitelerde izlenir. Kas çürükleri genellikle küçük yaralanmalardır ve hızlı bir şekilde kendiliğinden iyileşirler. Doğrudan travma sonucunda, cilt bütünlüğü bozulmaksızın kas içine kanama ve kas dokusunda ezilme nedeni ile ortaya çıkan yaralanma tipidir. Basit bir kas ezilmesi ile oluşabileceği gibi bazen kırık, çıkık, burkulma ve kas yırtıkları gibi ciddi yaralanmalar ile beraber olabilir.
Herhangi bir kas doğrudan travmaya maruz kalabilir ama uyluk ve baldır ön-arka grup kasları en sık travmatize olan kaslardır. Hassasiyet, şişme, hareket kısıtlılığı ve güç kaybı görülür. Yaralanma bölgesinde zamanla yırtılan kan damarları mavimsi bir renge dönüşürler. Fizik muayene ile tanı konulabileceği gibi ciddi yaralanmalarda MR da gerekebilir.
Tedavide, akut dönemde dinlenme, soğuk uygulama, kompresyon, ilaç ve elevasyon önemlidir. Dinlenme döneminde, kasın gergin pozisyonda tutulmasının kanama ve ödem miktarını azalttığı gösterilmiştir. Ağrı izin verdiği ölçüde pasif harekete ve takibinde aktif egzersizlere hemen başlanır.
Çoğu zaman basit yaralanmalar olan kas çürükleri bazı durumlarda cerrahi tedavi gerektiren komplikasyonlara da yol açabilir. Bu yüzden direkt darbe sonucu oluşan kas çürükleri sonrası uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Kas Lifi Yaralanmaları:
Kas lifi yaralanmaları spor yaralanmalarında en sık karşılaşılan durumudur. Ya doğrudan darbe sonucu ya da ani güçlü koordinesiz kas kasılması ve aşırı zorlama sonrasında oluşurlar. Soğuk hava, yetersiz germe veya yorgun kas da yaygın sebeplerdir. En sık uyluk arka, iç yan ve ön yüzdeki kas grupları etkilenir.Çünkü bu kas grupları futbol basketbol gibi yüksek aktiviteli spor faaliyetlerde en sık kullanılan kaslardır. Bu tür yaralanmalar 1.derece gerilmeden kasın total yırtığına kadar giden şiddetli yaralanmaları içerir.
Lif atmalarına sebep olabilecek faktörler:
- Yorgunluk,
Yetersiz antrenman
Kas kuvvetsizliği
Yetersiz ısınma
Şiddetli ve uzun egzersiz
Yetersiz ve dengesiz beslenme
Uykusuzluk
Bir enfeksiyon odağı
Soğuk hava
Ağrı, şişlik, morluk, hareket kısıtlılığı, yaralanan bölgede çukurluk gibi belirtiler gösterir. Lif atması sırasında kişi ani ve şiddetli bir ağrı hisseder. Çoğu kişi bu anı sanki o bölgeye bir taş atılmış gibi hissettiğini ifade eder ve bir ses duyduğunu söyler. Bu ifadeler bu yaralanmalar için tipiktir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında aktivite sonlandırılmalı, kanama ve hasarı artıracak hareketlerden sakınılmalı, sıcak uygulama ve masaj yapılmamalı, doktora başvurana kadar soğuk uygulama yapılmalı ve bandaj sarılmalıdır. Şikâyetler tam olarak geçene kadar spora ara verilmelidir. Doktorunuzun tavsiyeleri yerine getirilmelidir. Lif yaralanmalarının tedavisi 3 haftadan 6 aya kadar uzayabilmekte ve bazı durumlarda cerrahi gerektirebilmektedir.
Sonuç olarak sağlıklı yaşam adına spor yaparken bu tür yaralanmalara her zaman maruz kalıp sakatlanabiliriz. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken koruyucu tedbirleri almaktır. Düzenli sağlık kontrolleri, spor öncesi iyi bir ısınma ve germe egzersizleri, uygun yer ve ortam koşullarında spor yapmak başlıcalarıdır.
Unutulmaması gereken en önemli nokta ise; bir spor yaralanması veya sakatlığına maruz kalındığında ilk yapılması gereken uzman bir hekime başvurmaktır.
1aydir kasigimin altindaki kas’ta bi yirtilma var sicaklik koyuyorum bi duzelmis gibi oluyor tekrar kosulara basliyorum ertesi gun tekrar aci veriyor sizce buz’mu daha faydali yoksa sicak tutmak mi?
Buz ve tam dinlenme
KOLUMUN PAZI VE OMUZ KISMINDA KAS YIRTIĞI VAR 3AYDIR GEÇMEDİ AĞRI KESİCİ ALINCA İYİ ALMADIMI FELAKET AĞRIYOR NE KULLANMALIYIM TEDAVİ İÇİN KREM İĞNE YADA HAP ÖNEREBİLİRMİSİNİZ TŞK.