İlahiyat Taban Puanları ve Sıralaması 2015-2016

İlahiyat taban puanları 2015-2016, İlahiyat taban sıralaması 2015-2016, İlahiyat puanları 2015-2016
Üniversite sınavlarının yaklaşması ile öğrenciler çalışmalarına yoğunluk vermeye başladı. Üniversite sınavı kadar merak edilen bir önemli konuda bu sene üniversitelerin taban puanları ve sıralamadır. Türkiye’nin 81 ilinde bulunan üniversitelerin her birinin kendine göre taban puanları mevcuttur. Bu yazımızda sizlere İlahiyat taban puanları, üniversitelerin ilahiyat taban sıralaması ve ilahiyat fakültesini tercih edecek öğrencilerin ne kadarlık bir puana ihtiyaç duyduğu hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle öğrencilere vereceğimiz ilk müjdeli haber bu sene üniversite kontenjanları artırılacak olmasıdır. Ayrıca bu sene yapılan YGS sınavının zor olması nedeniyle üniversitelerin ilahiyat taban puanları ciddi miktarda düşecektir. Peki kimler ilahiyat fakültesi girebilmektedir. İlahiyat fakültesine girebilmek için ihtiyaç olan en düşük ilahiyat taban puanları ne kadardır.
İlahiyat fakültesinde bölümler 2 yıllık ön lisans programı ve 4 yıllık lisans programı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. İlahiyat fakültesini genellikle sözel bölümü öğrencileri seçmektedir. Fakat yeni sınav sistemiyle beraber her bölümde okuyan öğrenci ilahiyat fakültesini seçebilmektedir. Ama sözel bölümü öğrencilerine göre ilahiyat taban puanları hesaplanırken puanları 0,12 katsayısıyla çarpılmaktadır. İlahiyat fakültesine girmek isteyen bir öğrencinin YGS-4 puanı çok önemlidir. Çünkü ilahiyat fakültesi YGS-4 puan türüne göre öğrenci almaktadır. YGS-4 puan türüne etki eden faktörler şu şekildedir; %30 Türkçe, %40 Sosyal Bilimler, %20 Temel Matematik, %10 Fen Bilimleridir. Bu tablodan da anlaşılacağı gibi ilahiyat puanları yüksek olsun isteyen bir öğrenci için en önemli dersler Türkçe ve Sosyal Bilimlerdir. İlahiyat fakültesi genellikle Türkçe eğitim vermektedir. Sadece Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İngilizce eğitim vermektedir. Bu yüzden Marmara Üniversitesi ilahiyat taban sıralaması olarak 1.sıradadır.
İlahiyat fakülteleri öğrencilerine verilen eğitimde belli başlı konular üzerinde durulur. İlahiyat fakülteleri islam dinini bilimsel yöntemlerle araştırarak inceler. Dini konu açısından zengin ve aydın din adamları yetiştirir. İlahiyat fakültelerinde sadece islam dini hakkında bilgi verilmez. Yeryüzünde olan bütün dinler hakkında bilgi verir. Bütün bu dinler felsefi ve bilimsel yönden incelenir. Bu derslerin temelinde Türkçe, felsefe ve sosyal bilimler konuları bulunmaktadır. Bu yüzden sözel bölüm öğrencileri genellikle ilahiyat fakültesini tercih ederler. Bunun yanı sıra sayısal ve eşit ağırlık programlarından mezun öğrencilerde ilahiyat taban sıralaması içerisinde kendilerine yer bulabilirler.
İlahiyat fakültelerinde 1 sene hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Bu 1 senelik eğitim boyunca Arapça olarak Kur’an- Kerim eğitimi verilmektedir. Bu hazırlık sınıfını başarıyla bitiren öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimlerine başlamaya hak kazanırlar. Lisans eğitimi süreci boyunca ise; Hz. Muhammed’in sözleri hadis-i şeriflerin yorumu, Kur-anı Kerimin tefsiri, islam hukuku, din felsefesi, dinler tarihi, din sosyolojisi ve din psikolojisi gibi dersler verilir. Bu eğitimi başarıyla bitiren öğrenciler İlahiyatçı ünvanı ile üniversitelerden mezun olurlar. Eğer üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programını bitiren öğrenciler isterlerse ÖSYM’nin yapmış olduğu Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans programına geçebilirler. İlahiyat puanları yüksek olan öğrenciler genellikle direk 4 yıllık lisans programlarını tercih ederler. Fakat 4 yıllık lisans için ilahiyat taban sıralaması içinde kendine yer bulamaya öğrenci 2 yıllık ön lisans programını tercih eder.
İlahiyat fakültesi mezunu öğrenciler genellikle imam hatip liselerinde öğretmen olarak görev yapmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra Ortaokullar da Din ve Ahlak dersleri öğretmeni olarak da görev yapabilmektedirler. Üniversitelerde kalan ilahiyatçılar hem kendi alanlarında araştırma yaparlar hem de üniversitelerde öğretim görevlisi olarak görev yaparlar. Öğretmen olmak istemeyenler ise; müftü ve ya imam olabilmektedirler. Bunun yanı sıra çok az bir yoğunluk ise; Diyanet İşleri başkanlığında çalışmaktadır.
Peki İlahiyat Taban Puanları ne durumda ?
Bir önceki makalemiz olan Balıkesir Üniversitesi Taban Puanları konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.Net

lysden gelen puanla ygs4 puanim 280 basari siram 125 bin ilahiyata girebilirmiyim
anadolu imam hatip mezunuyum 253 puanla herhangi bir ilahiyata yerleşe bilirmiyim tercihimi nasıl yapmalıyım
Sayin belgizar hanim 333 ten dusuk puan yok sen 250ye yerlesebilirmiyim diyosun ya bn imam hatip son sinif ogrencisiyim bnde ilahiyat okumayi cok istiyorum am pek ders vacalisan biri degilim nasil yapacagimi bilmiyorum ama allah tum okumak isteyenlerin yardimcisi olsun.
ilahiyat okumak için kaç sene üniversite okumamız gerekir
ilahiyat okumak zormu dur