Hatay’da yetişen bitki türleri ve Tıbbi Bitkiler Müzesi

HATAY TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER MÜZESİ ve Hatay’da yetişen bitkiler
4 mevsimin bir arada yaşandığı ülkemiz; bitki çeşitliliği bakımından da cennet özelliği taşımakta. Topraklarımız sınırları içerisinde binlerce endemik bitki türünün yetiştiği, binlerce droğun yetişme imkanı bulduğu ülkemizde bu zenginliği olumlu anlamda kullanma noktasında malesef ki ülke olarak çok yetersiz kalmış durumdayız.
Bitki çeşitliliği bakımından Avrupa’nın en zengin ülkelerinden olmamıza rağmen endemik bitki ihracatında dünya sıralamasında çok gerilerde yer almakla birlikte aksine çoğu zaman bu ürünleri ithal eden bir duruma geliyoruz.
Ülkemizde yetişen bitk türlerinin sergilendiği önemli merkezlerinden biri de Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Peki Hatay’da yetişen bitki türleri nelerdir? İşte bir eczacılık öğrencisinin gözünden Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Tarihi ve kültürel zenginliği yanında hoşgörü kenti Hatay doğal güzellikleriyle de önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde bulunan yaklaşık 10000 bitki türünün 3300 kadarı endemik, Hatay da ise 2000 den fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor. Buna göre ülkemizde yetişen endemik bitkilerin %10 u Hatay’da yetişmektedir. Bu bölgede 2000den fazla tespit edilen bitki türlerinden birçoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanmıştır.
Hatay ‘da tespit edilen bazı tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak amacıyla 2012 yılında restorasyonun tamamlanması sonucu ziyarete açılan Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesine ev sahipliği yapan yapı 19. yy da inşa edilen 2 katlı eski bir Antakya Evi. Yani bu mekanda tarihi ve doğal güzellikleri iç içe görmeniz mümkün. 280 tane tıbbi ve aromatik bitki müzede halkın ilgisine sunuluyor. Cam kavanozda ve el örgüsü sepetlerde kullanıma hazır nihai hallerinin sergilendiği tıbbi ve aromatik bitkilere adaçayı, civanperçemi, tilki üzümü, oğulotu, fesleğen, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi örnekler verilebilir. Bitki örneklerinin yanı sıra büyük ebatta fotoğraflarının, botanik bilgilerinin ve ne için kullanıldıklarının mevcut olduğu müzenin kısımlarını da gezebilir ; alt katta bulunan girildiğinde çok hoş bir kokuyla sizleri karşılayan hülasa odalarında ise bitkilerin yağlarını görüp ne için kullanıldıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ayrıca müzede bitkilerden hazırlanan içecekler hoş kokusu ve güzel tatlarıyla ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Havanın güzel olduğu bir güne de denk gelirseniz bahçede oturup müzenin tarihi dokusu eşliğinde şifalı lezzetlerden tatmanın size de keyif vereceğini düşünüyorum. Eğer Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’ya yolunuz düşerse Türkiye’de ilk ve tek olan tıbbi ve aromatik bitkiler müzesini gezip görmenizi tavsiye ederim.
Ecz. Sümeyye Başar
