Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir? Göz Seyirmesi Neden Olur?
Göz seyirmesi nasıl geçer? Göz seyirmesi neden olur? Göz seğirmesine ne iyi gelir
Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir? Göz Seyirmesi Neden Olur?
Her ne kadar çoğu kişi tarafından herhangi bir tıbbi rahatsızlık olarak nitelendirilmese de, göz seğirmesi pek çok farklı hastalık ya da lokal rahatsızlığın etkisi ya da belirtisi olarak nitelendirilebilinmektedir. Temel bazda incelendiğinde gözlerdeki kasların istem dışı olarak kasılması nedeni ile ortaya çıkan seğirme, literatürde Miyokimi olarak bilinmektedir. Çoğunlukla uzun aralıklar ile gerçekleşen ve birkaç dakika süren kasılmalar, özellikle yorucu iş hayatı içerisinde gözlerini yoğun olarak kullanan ve detaylı incelemeler yapan kişilerde görülebilinmektedir. Buna ek olarak bazı seğirmelerin günler ve hatta haftalar boyunca devam ettiği de bilindiğinden, tüm seğirmeler ciddiyet gösterilmeyecek ve üzerine düşülmeyecek yapıda da bulunmamaktadırlar.
İleriye dönük olarak herhangi bir sorun yaratmayacak ve birkaç dakika içerisinde sonlanan seğirmeler ağırlıkla yorgunluk nedenli oldukları gibi, bunun yanı sıra aşırı kafein tüketimi ya da stres sebebi ile de ortaya çıkabilmektedirler. Göz seyirmesi neden olur? Sorusuna verilebilecek cevap genellikle bu ve benzeri etkilerken, detaylı inceleme gerçekleştiğinde ise çok daha ciddi sebepler de görülebilinmektedir.
Seğirme uzun süre devam ediyor veya her gün periyodik aralıklar ile ortaya çıkıyor ise göz kapağının içerisinde yer alan bir iltihaptan söz edebilmek mümkündür. Buna ek olarak herhangi bir sebep ile oluşmuş tahrişler de kasların istemsiz hareketlerine neden olabildiğinden kişinin bu sebebi de değerlendirmesi gerekmektedir.
Her ne kadar önemsenmese de, göz seğirmesi pek çok farklı sebebe dayanabilmektedir
Yıllar boyunca fazla önemsenmemesi ve kesin nedenlerine karar verilemediğinden dolayı halk arasında batıl inançlar şeklinde de yorumlanan göz seğirmesi, vücuttaki vitamin ve mineral eksiklerinden dahi meydana gelebilmektedir. Günümüzde en sık karşılaşılan eksiklik olarak nitelendirilebilinecek demir ve magnezyum eksikliğinde ortaya çıkan seğirmeler, bir nevi vücudun eksikliklerini göstermek için en zararsız ve net belirtilerinden birisi olarak da nitelendirilmektedir. Ayrıca B12 vitaminin eksikliği de ağırlıkla seğirme meydana getirebilmektedir.
Düzenli ya da dönemsel olarak kullanılan farklı ilaçlar da kişilerde göz seğirmesine neden olabilmektedirler. Herhangi bir ilacın kullanılmaya başlamasına paralel olarak bu tarz sıkıntılar ile karşılaşıldığında öncelikle ilacı öneren hekime ve daha sonrasında ise de bir göz doktoruna görünmek büyük önem taşımaktadır. Söz konusu etki vücudun alarm mekanizması görevine de sahip olabileceğinden, çok daha ciddi zararların oluşması öncesinde bir nevi uyarıcı etki de sağlayabilmektedir.
Göz seyirmesi nasıl geçer sorusunun cevabı tıpkı neden olan etkenler gibi pek çok farklı başlıkta sorgulanabilinmektedir. Eğer kısa süreli ve arasında uzun zaman geçişleri bulunan seğirmeler ile karşılaşılıyor ise büyük ihtimalle yorgunluk ya da stres kaynaklı bir etki ile karşılaşıldığından kişinin günlük hayatında gözünü mümkün olduğunda daha az yorması ya da koruyucu ekipmanlar kullanması önerilmektedir. Bundan farklı olarak herhangi bir hastalık ya da fiziksel rahatsızlık ile karşı karşıya olunması durumunda ise vakit kaybetmeden göz doktorlarına danışılması ve uygun tedaviye başlanması fayda sağlayacaktır.
Doktor tavsiyeleri dışındaki alternatif kaynaklardan edinilen göz seğirmesine ne iyi gelir bilgileri bazı durumlarda yarardan çok zarar da meydana getirebilmektedir. Kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanan ya da tedavi yöntemleri deneyen kişilerde gözün hassas dokusuna geçici ve hatta bazen kalıcı zarar verme durumları ile karşı karşıya kalınabilindiğinden, bu tarz işlemlerden kaçınılması ve daima uzman kontrolünde tedavi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Göz seğirme rahatsızlıklarını ciddiye alarak uzun vadeli durumlarda bir an önce bir alan hekimine görünülmesi zaruridir.
Bir önceki makalemiz olan Çene Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.net