Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji tanısı nasıl konur?

Fibromiyalji nedir, Fibromiyalji tanısı nasıl konur, Fibromiyalji nasıl tedavi edilir?
Fibromiyalji nedir?
Yaygın vücut ağrısı ve belirli anatomik bölgelerde hassas noktalar ile karakterize, nedeni tam olarak bilinmeyen kronik bir kas- iskelet sistemi hastalığıdır.
Fibromiyalji tanısı nasıl konur?
Tanı koymada hastanın şikâyetleri, fizik muayene ve ona eşlik eden bulgular değerlendirilmelidir. Fizik muayenede kaslarda yaygın hassasiyet, gergin bantlar ve hassas noktaların olması tanıya yardımcı olur.
Bu hastalığı değerlendiren özel bir test bulunmamaktadır.
Toplumda görülme sıklığı % 10- 20 arasında değişmektedir. 25- 55 yaşları arasında kadınlarda daha fazla görülür.
Fibromiyalji hastalığının belirtileri
-Grip olmuş gibi kırgın hissetme
-Baş ağrısı
-Depresyon veya anksiyete
-Mide ağrısı
-İshal veya kabızlık
-İdrar torbasında ağrı hissetme
-Çene ekleminde sorun (diş sıkma vs.)
Fibromiyalji hastalarına uygulanan tek bir tedavi şekli yoktur. Bazı hastalara birtakım tedaviler iyi gelirken bazılarına farklı tedaviler fayda edebiliyor. Tedavi seçenekleri ilaç, egzersiz ve germe programları, gevşeme teknikleri eğitimi almak veya yaşam koçu gibi kendilerini dinleyecek bir psikologla çalışmaktır.
Ayrıca günlük egzersiz yapmak çok faydalı. Mutlaka her gün 2-3 kilometre yürüyüş yapın. Yüzme ve bisiklet sürme gibi aktiviteler de kas ağrılarınızı azaltır ve enerjinizi arttırır.
Diğer önemli bir nokta ise hayatınız hakkında negatif düşünmeyin. Olumlu düşünmek vücudumuzdaki birçok rahatsızlığı giderir. Olumlu düşünmeyi öğrenin ve lütfen uygulayın.
Ağrısız ve bol enerjili günler…