Erdoğan Çolak: İlactaki kişi başı harcama komik bir rakam
İlaçta kişi başı harcama ne kadar, yurtışından getirilen ilaçlar ne durumda?
TEB BAŞKANI ÇOLAK: YILDA 30 BİN HASTANIN İLACINI BİZ GETİRİYORUZ
Türkiye’de son 10 yılda ilaçta tasarruf adına ilaca ödenen paranın azaltılmasına yönelik çabalar olduğunu söyleyen Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak, “Kamu otoritesi sağlık alanında, özellikle ilaca yönelik tedbir almayı bir alışkanlık haline getirdi. İlaçların yanlış ve eksik kullanıldığına yönelik bir itirazımız yok. Ancak ilaca kişi başına 130-140 dolar harcanması komik bir rakam. Avruda ülkelerinde bu rakam kişi başına en az 350-400 dolar. Burada yanlış olan kamunun eksik, yanlış kullanım ya da alınan ilaçların kullanılmamasından hareket ederek ilaca erişimi engellemesi” dedi.
İlaca erişim noktasında ciddi sorun bulunduğunu hatırlatan Çolak, “Bunun bir yönü de sürekli düşürülen ilaç fiyatları nedeniyle ucuz olduğu için üretilmeyen veya getirilmeyen ilaçlar. 36 kalem ilaç hiç yok. 125 kalem de bulunamıyor. Üstelik muadilleri de yok” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun uygulayıcısı durumunda olduğunu belirten Çolak, “Dengeler eşit değil. Kuruldakiler finans açısından bakarlarsa sağlık alanını göremezler. Sağlık Bakanlığı da kurulda alınan kararlar doğrultusunda yeni ilacın ülkeye girmemesi konusunda ne kadar engel varsa firmaların önüne koyuyor. Bu engellerden biri de ilaçların ruhsatlandırılması. Ruhsat alınması 3-5 yıl sürüyor” diyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan, AB’nin EMA, ABD’nin de FDA kurumlarından onaylı ilaçların Türkiye’de ruhsatlandırılmasında engel çıkarmamasını isteyen Çolak, “İlaç herhangi bir tiraci ürün değil. İlacın doğru mecradan, doğru yerlerden, doğru biçimde verilmesi gerekiyor. Aksi halde, çeşitli vasıtalarla gelen, kime, nasıl satıldığı belli olmayan ilaçlar devreye giriyor. İş can acıtır noktaya geliyor. Ruhsatları verilsin ki vatandaş rahatlıkla ilacına ulaşsın. TEB olarak yılda 30 bin hastaya, Türkiye’de ruhsatlı olmayan ilacını yurtdışından getiriyoruz. Bunların 2 bin 100’ü yetim (nadir görülen hastalığı olan) hasta” dedi.
Onay ağır geliyor
2005-2011 arasında, Türkiye’de onay alan ilaçların oranı ABD ve AB ülkelerinin yüzde 29’u. 2012-2013 (ikinci çeyrek) arasında Türkiye’de onay alan yeni ilaç oranı ise yüzde 4. Aynı dönemde ABD’de (FDA) 36, AB’de (EMA) 22 yeni molekül onaylanmasına karşın Türkiye’de bu ürünlerden sadece 2’si onaylandı.