Eczacilar.net

Eczacılığın farklı alanları ve biz eczacılar

Eczacılığın farklı alanları ve biz eczacılar

Eczacılık mesleği, beş yıl süren lisans eğitimi sonucu icra edilen sağlık alanındaki ana dallardan biridir. Bu önemli mesleğin günümüzde iki büyük sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz. Yoğun bir eğitim almalarına rağmen eczacılık fakültelerinden mezun olanlar bir taraftan yeterli bir şekilde mesleki uygulamaya geçememekte, diğer taraftan ise mesleki uygulamadaki geniş yelpazesi göz önüne alındığında, çoğunlukla eczane eczacılığını tercih etmektedir.

Öncelikle eczane eczacılığının tercih edilmesini ele alalım: Günümüz koşullarında eczacılık fakültelerinin verdiği diplomaların yüzde doksanı toplumun hizmetine eczane eczacılığı şeklinde sunulmaktadır. Bu oranın yüksek olması ilk bakışta sevindirici olsa da, eczacılık mezunlarının çalışabileceği diğer alanları tercih etmemesi oldukça düşündürücüdür. Eczane eczacılığının bu kadar fazla rağbet görmesi, öğrencilerin maddi kazanımları oldukça ön planda tuttuklarının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Maddi kazanımları ön planda tutmanın, sağlık alanında önemli bir yer tutan eczacılık mesleğinin, sadece ti caret yapar gibi icra edilmesine yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Eczacılık mesleği, bizlere çalışma açısından çok geniş bir yelpaze sunar. Eğer eczacılık mesleğinin bu geniş yelpazesinin içinde sadece belli bir alana hapsolursak, alınan eğitimin gereğini tam olarak yerine getirememiş oluruz. Burada eczane eczacılığı dışında çalışılabilecek alanlardan birkaçını hatırlatmada fayda görüyorum: Endüstri çatısı altında; Klinik araştırma Ünitesi, Kalite Kontrol, Üretim, Medikal Departman, Ruhsatlandırma, AR-GE, Satış Pazarlama ve Farmakovijilans. Resmi kurumlar çatısı altında; Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Adli Tıp Kurumları. Bunların dışında TEB, Ecza Odaları ve Akademik Kariyer yapmak düşünülecek diğer alanlar…

Fakülte çatısı altında beş yıl boyunca edindiğimiz yeteneklerin çoğunu iş hayatında kullanamayışımız, mesleğimizdeki diğer bir sorunu oluşturur. Mesleki eğitim boyunca edindiğimiz yeteneklerin birçoğunu kullanamayışımız toplum sağlığı açısından da sakıncalar doğuracaktır. Televizyon ekranlarında sıkça rastladığımız eczacı ve hekim olmayan kimselerin bitkisel drogların kullanımıyla ilgili fikir beyan etmesi, buna güzel bir örnektir. Bitkisel drogların önerilmesinde yetkili kimselerin hekimler ve eczacılar olduğunu, özellikle eczacıların bitkisel droglar ve kullanımları hakkında yıllarca eğitim aldıklarını biliyoruz. Fakat günümüz eczacıları bu konuya uzak kalmayı tercih ediyor. Toplumda ihtiyacı olan konularda çözümü başka şekillerde buluyor. Aktarların durumunu da başka bir örnek sayabiliriz. Eczacılık mesleğinin bir parçası olması gereken aktarlık, maalesef uzman olmayan eller tarafından yürütülmeye çalışılmaktadır.

Eczacıların toplum düzeyindeki saygınlığını arttırmak, yarının eczacıları olarak bizlerin elinde. Mesleki saygınlığımızı arttırmanın daha fazla eczane açmak şeklinde değil de, mesleğimizin sınırlarını zorlamakla gerçekleşebileceğini söylemek mümkündür. Eczacıların önlüklerini tam manasıyla giymesinin zamanı gelmiş, hatta geçmektedir.

 

Ecz. Halil Aziz VELİOĞLU

Özet
Eczacılığın farklı alanları ve biz eczacılar
Makale Adı
Eczacılığın farklı alanları ve biz eczacılar
Açıklama
Eczacılığın farklı alanları ve biz eczacılar
Yazar
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Oğuz dedi ki:

    Tamam iyi guzel bir yazi ama muhendislerin hangi alanlarda kendilerini gelistirmeleri ogretilirken eczacilara soylenmiyor yani ulac sirketi vs kapali bir kutu gibi,ornegin hangi bilgisayat programlari kullanilir,universitede okurken neler yapabuliriz,hangi yabanci diller daha onemli.bunlari acikca yazsaniz daha iyi olur.Tesekkur ederim.

BİR YORUM YAZ