Eczacılar, Eczacılık mesleğini değerlendirdi
Eczacılar Habertürk’te mesleği anlattı
Eczacılar Habertürk’te Noyan Doğan’ın konuğuydu
Noyan Doğan’ın sunduğu “BAKIŞ” programının bu haftaki programda “ECZACILIK” konuşuldu.
Meslektaşlarımız Bora Hazır ve Leyla Mine Tantağ‘ın konuk olarak katıldığı programda kısa sürede eczacılıkla ilgili önemli tespitlerde bulunuldu.
Mesleğimizin son yıllarda girdiği kıskaçta en azından halkımıza kendimizi doğru bir şekilde anlatabilmek amacıyla yoğun bir şekilde çalışma gösteren meslektaşlarımız bugün Habertürk’te yayınlanan “BAKIŞ” programında eczacılıkla ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.
İşte programdan satır başları:
Noyan Doğan: Eczane enflasyonu var mı? Yoksa olması gereken bu mudur ?
Bora Hazır: Eczane enflasyonu konusu aslında muamma. 6197 Sayılı Eczacılık yasasında geçtiğimiz yıllarda bir değişiklik getirildi ve 3500 kişiye bir eczane kısıtlaması getirildi. Bu bundan sonra her istenilen yerde eczane açılamayacağı anlamına geliyor. Birçok yerde 3500 kişiye bir eczane oranı aşılmış durumda bu uzun yıllar o bölgelerde yeni eczane açılamayacağı anlamına geliyor. Bu da haliylen ilerleyen yıllarda açılan eczane sayısında meydana gelecek azalmayı bize gösteriyor.Ayrıca şöyle ilginç bir istatistik var: Bakanımız sn. Müezzinoğlu’nun cevapladığı bir soru önergesinde 4339 eczanenin son 5 senede kapandığı, 8837 yeni eczane açıldığına dair meclisteki soru önergesine cevaben yapmış olduğu bir açıklama mevcuttur.Bu önemli bir gösterge diye düşünüyorum. Son 5 yılda görüyoruz ki kapanan eczane sayısında önemli ölçüde artış meydana geldi ve yeni meslektaşlarımız aramıza katıldı
Noyan Doğan: Eczaneler kapanıyor dediniz.Eczaneler kar etmediği için mi kapanıyor ?
Bora Hazır: Kar etmediği için olabilir, başka bir meslekle uğraştığı olabilir.Şimdi orda da şöyle birşey var: Şuanda bizim 44 tane eczacılık fakültemiz var eğitim veren.Bazı fakülteler tam anlamıyla eğitime başlamış değil. Benim girdiğim senede 6 tane eczacılık fakültesi var idi.Sürekli artan sayıda bir eczacılık fakültesi enflasyonu var aslında.Şöyle ki eczacılık sadece serbest eczacılık (eczane eczacılığı) olarak görünmeye başlandı.Aslında tüm sıkıntı oradan kaynaklanıyor.Aslında eczacıya çok ihtiyaç var. Eczacı, sadece serbest eczane eczacısı değil, özel hastanelerde kamu hastanelerinde, ecza depolarında, ilaç sektöründe, ilaç üretiminde, ilaç pazarlamasında her zaman olması gereken ilacın asıl sahibi denilen kişi eczacıdır. Dolayısıyla yeni mezun arkadaşlarımızın daha çok bu alanlara yönelmesi gerekiyor diye düşünüyorum
Noyan Doğan: Herkes eczane açabilir mi? Mesela ben eczane açabilir miyim ?
Leyla Mine Tandağ: Hayır açamazsınız. Yasal olarak Türkiye’de eczane açabilmek için Türkiye’deki eczacılık fakültelerinden mezun olunması gerekir.6197 sayısı Eczacılık kanununa dayanarak çok rahat bir şekilde söyleyebileceğimiz şey şudur: Eczaneleri; sadece eczacılar açabilir, işletebilir. Hiçbir şekilde dışarıdan bir yatırımcının eczane açması gibi bir durum mevzu bahis değildir. Bu soruyu sormanız iyi oldu aslında. Çünkü halkımız da bize zaman zaman soruyorsiz ne okuyorsunuz diye halka da bunu anlatmak istiyoruz.Eczacılık eğitimi gerçekten son derece kapsamlı, detaylı ve çok önem arzeden bir eğitim.Bu sebeple ilacın uzmanı olmak oldukça zor bir süreç. Bununla beraber eczanelerimizin ticari bir kuruluş olarak gözükmesi de yanlış.Çünkü biz eczacılar bir uzmanlık elde ediyoruz. Her üniversiteye giren heyecanlı öğrenci gibi bu mesleği en iyi şekilde yapabilmek üzere eğitiliyoruz.Bu sebeple bu uzmanlığımızdan dolayı para kazanacak olmamız çok normal bir durum olsa gerek.Eczanelere sürekli esnaf ve ticari kuruluş gibi bakılıyor olsa da aslında eczanelerimiz ilk olarak ve en önemlisi bir sağlık danışma merkezidir ve en doğru bilgiyi alabileceğiniz en yakın komşunuzdur.İlaç=Eczane’dir.
Noyan Doğan: Sahte ilaç konusu nedir? Sahte ilaç var mı ?
Bora Hazır: Sahte ilaç diye birşey yok. Daha doğrusu ilaç, sahte olamaz. Şöyle ki Türkiye, sahte ilaç konusunu yaklaşık 4-5 sene önce çözmüş durumda. Türkiye’de “İlaç takip sistemi” adı verilen dünyada da bir tek bizde uygulanan çok kapsamlı çok güzel bir uygulama var.Uygulama şöyle: Her ilacın ayrı bir kimlik numarası var.TC Kimlik numarası gibi. Her ilaç aslında bir tane. O ilaçtan bir tane daha yok.Bir ilacın üretiminden depoya satılışına, depodan eczaneye aktarılmasına, halka ulaşmasına kadar her evre takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır.Yani böyle bir kavramı düşünecek olursak ilacın sahte olması teknik olarak mümkün değildir.
Eczacilar.NET / ÖZEL HABER