Dermokozmetik ile ilgili bilinmesi gereken terimler
Allerjik kontakt dermatit nedir, Antiseptik nedir, Depilasyon nedir, İğneli epilasyon nedir, Lazerle cilt soyma nasıl olur, Skleroterapi nedir, Vitiligo nedir,
A
After Shave nedir (Tıraş sonrası jel): Erkeklerin tıraş sonrası, ciltlerini serinletmek ve enfeksiyonlardan korumak amacı ile kullandıkları, bazen nemlendirici veya parfüm içeriği de bulunabilen losyon, jel veya likit tarzında maddelerdir.
Akne nedir (Sivilce): Tıkalı gözenekler (siyah ve beyaz noktacıklar), kırmızı kabarcıklar, iltihaplı kabarıklıklar ve derinin derin tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır.
Alfa hidroksilik asit nedir (AHA): Kırışıklıklar başta olmak üzere derinin yaşlanma bulgularını hafifletmek amacı ile, kozmetik ürünlerde sıkça kullanılan maddedir.
Allık nedir: Yüz cildini çekici kılmak amacı ile renklendiren, likit, krem veya pudra şeklindeki kozmetikler grubudur.
Allerjik kontakt dermatit nedir : Derinin, hassas olduğu bir takım allerjenlerle karşılaştığında, genelde kızarıklık, şişlik ve su toplaması şeklinde, ilk 48 saatte oluşturduğu reaksiyondur.
Androgenetik alopesi nedir (Erkek tipi saç dökülmesi, Kellik): Tepe bölgesinde dökülme ve saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi şeklinde görülen, erkeklik hormonları ve genetik ile ilişkili saç dökülmesi tipidir.
Anti aging nedir: Krem, losyon vb. dermokozmetik kullanımlarını içerip, spor ve alternatif terapi çeşitleri gibi yaşlanmayı yavaşlatan diğer yöntemleri de kapsayan genel yaşam tarzıdır.
Antioksidan nedir: Serbest oksijen radikallerine bağlanarak bunların sağlıklı hücrelere zarar vermesini engelleyen kimyasal maddelerdir. Kanser vakalarında da etkili olup kemoterapinin etkinliğini arttırırlar. Sebze ve meyveler antioksidan içerik açısından zengin besinlerdir ve sık kullanımları ile kanser riskini azaltmaktadırlar.
Antiseptik nedir: İyot, borik asit, hidrojen peroksit ve alkol gibi, mikroorganizmaların büyüme ve gelişmesini engelleyen maddelerdir.
Aromaterapi nedir: Bitkisel kökenli bileşiklerin ( çiçek, kök, tohum yağları vb. ); doğal kokuları eşliğinde, deriye sürülerek veya ağız yolu ile içilerek tedavi ve rahatlama amaçlı kullanılmasıdır.
Aseton: Dimetil keton, propanon ve propan 2,1 olarak ta tanımlanan,genellikle tırnaktan oje çıkarmada kullanılan renksiz ve yanıcı özellikte bir likittir.
B
Batık nedir ( Kıl dönmesi, Kıl batması, Pseudofolikülit): Ölü dokuların ağızlarını tıkaması sonucu kıl foliküllerinin inflammasyonu ve kıl büyümesinin yanlış istikamette devam ederek iltihabi değişikliklerin meydana gelmesidir. Etrafa yayılması ile çıban oluşturma riski yüksektir.
Beta hidroksi asit nedir: Başta salisilik asit olmak üzere cilt soydurucu ajanlardır.
Bronzlaştırıcılar: Likit, krem veya pudra şeklinde, yüz cildini renklendirip, yeni güneşlenmiş görünümü veren kozmetiklerdir.
C
Cilt (Deri, Ten): İnsan ve hayvan vücudunu kaplayan tüy, kıl veya pulla kaplı tabaka. Temelde, epidermis, dermis ve sübkütan tabaka olmak üzere 3 tabakadan oluşur
Cilt altı yağ dokusu: Derinin epidermis ve dermis tabakasından sonra en altta kalan tabakasıdır.
Cilt çatlağı nedir (çatlak,Deri çatlağı): Gebelik, ergenlik, şişmanlama, vücut geliştirme sonrasında derinin aşırı gerilmesi ile kollagen üretiminde bir duraksama ve de sonuçta ince skar dokuları oluşumu ile kendini gösteren tablodur.
Conditioner nedir (Saç kremi): İçerdiği hidrofil uçların saça bağlanması ile sert ve yıpranmış saçları kısmen tamir eden ve genelde şampuanlarla birlikte kullanılan kozmetiklerdir.
Ç
Çamur tedavileri: Cildi toksinlerden arındırmak amacı ile çamur, parafin, yosun gibi doğal sıvı maddelerle yapılan deriyi sıvama veya banyo tarzı uygulamalardır.
Çatlak (Cilt çatlağı, Deri çatlağı): Gebelik, ergenlik, şişmanlama, vücut geliştirme sonrasında derinin aşırı gerilmesi ile kollagen üretiminde bir duraksama ve de sonuçta ince skar dokuları oluşumu ile kendini gösteren tablodur.
D
Deodorant (Vücut spreyi): Erkek veya kadın kullanımı için, güzel kokulu, sprey şeklinde, parfüm kadar yoğunluğu fazla olmayan kozmetik maddedir.
Depilasyon nedir: Kimyasal maddeler yardımı ile, kılların geçici olarak ortadan kaldırılmasıdır. Standart kimyasal depilatuarlar jel, krem, losyon, aerosol, roll-on şeklinde bulunurlar ve thioglikolik asit tuzları ( sodyum thioglikolat ve kalsiyum thioglikolat ) içerirler.
Deri (Cilt, Ten): İnsan ve hayvan vücudunu kaplayan tüy, kıl veya pulla kaplı tabaka. Temelde, epidermis, dermis ve sübkütan tabaka olmak üzere 3 tabakadan oluşur.
Deri çatlağı (Cilt çatlağı, çatlak): Gebelik, ergenlik, şişmanlama, vücut geliştirme sonrasında derinin aşırı gerilmesi ile kollagen üretiminde bir duraksama ve de sonuçta ince skar dokuları oluşumu ile kendini gösteren tablodur.
Derin doku masajı: Yavaş darbeler ve derin parmak basıncı yöntemi aracılığı ile kaslara devamlı basınç uygulayarak toksin salınımını arttırma ve kan dolaşımını destekleme amaçlı masajdır.
Dermis nedir : Derinin epidermis tabakası altında kalan; kan damarları, sinirler, kıl kökleri ve yağ ve ter bezlerini içeren katmanı.
Dermokozmetik ( Kozmesötik):İlk kez 1946 yılında FDA’nın ( Food and Drug Administration -ABD ) bir çalışanı tarafından kullanılan kozmesötik terimi tedavi edici özellikleri olmayan fakat klasik kozmetiklerden farklı yapıdaki bazı ürünleri tanımlamak için kullanılır. Kozmesötik terimi tam anlamıyla “İstenilen kozmetik sonuca fizyolojik etki ile ulaşan, deri ve deriye bağlı oluşumların yapı ve fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen, biyolojik aktivitesi olduğu iddia edilen madde ve ürünler ” olarak tanımlanabilir. Amerika’da “kozmesötik” terimi kullanılırken, Avrupa’da ve ülkemizde ” dermokozmetik ” tabiri daha yaygın olarak kullanılır. Bu ürünler ülkemizde ve bir çok dünya ülkesinde reçetesiz satılabilmektedir.
Doğal kozmetikler:Katkı maddesi ve solvent içermeyen; kızarıklık veya kaşıntı gibi yan etkisi genelde olmayan, bu yüzden de giderek tercih edilme oranları yükselen kozmetikler grubudur.
Doğal pH (Natural pH): Derinin doğal asidik değerleri ( pH: 5,0 – 5,5 ) ile uyumlu ürünleri içeren kozmetikler grubunu tanımlar.
Dudak dolgunlaştırıcı (Lip plumper): Dudak derisini şişirerek, dudaklara dolgun bir görünüm veren doğal kozmetik maddelerdir.
E
Eau de parfum nedir: Alkol ve bitkisel yağların bileşimi ile elde edilen güzel kokulu losyon. Bitkisel yağ oranının % 7 ile 15 arasında tutulmasından dolayı, yüksek konsantrasyonlarda parfüm kullanılmadan, uzun süreli etkinliği sağlanabilen popüler bir kozmetiktir.
Eau de toilette nedir: Doğal bileşimlerin sentetik alkol içerisine, % 1 ile 6 oranları arasında karıştırılması ile elde edilen güzel koku veren kozmetiklerin en hafif grubudur.
Egzema nedir: Vücudun herhangi bir bölgesindeki deride, sınırlı bir alanda kuruma, çatlama, sıcaklık artışı, pullanma ve kaşıntı ile kendini gösteren bir deri hastalığıdır.
Elektroliz nedir (İğneli epilasyon): Küçük ince bir iğnenin kıl köküne kadar sokularak, elektrik akımı verilmesi ve oluşan yanıkla kıl kökünün harap edilmesidir.
Epidermis nedir: Deri hücreleri, pigment dediğimiz boya maddesi ve proteinleri içeren en dıştaki deri tabakası.
Epilasyon nedir: Kılların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağlayan yöntemlerden biridir. Klasik veya sir ağda, cımbızla alma, mekanik aletler ( epilady gibi ) epilasyon yöntemleridir.
Erkeklik hormonu nedir (Testosteron): Başlıca erkeklik hormonudur ve erkeklerin testislerinde, kadınların yumurtalıklarında üretilirler. Erkeklerdeki üretimi kadınlarınkinin 30 katı kadardır. Ancak her iki cinsin de sağlıklı yaşamasında önemli bir rol oynar.
Estetik uzmanı (Güzellik uzmanı, Estetisyen): Genelde saç, tırnak ve deri bakımı başta olmak üzere; kişileri güzelleştirmek amaçlı bir takım kozmetik uygulamalar hakkında uzmanlaşmış kişidir. Hizmet verdiği kesim çoğunlukla kadınlardan oluşur.
Estrojen (östrojen, Kadınlık hormonu): Meme gelişimi gibi sekonder seks karakterlerinin de gelişimine yol açan başlıca dişilik hormonudur. östron, östriol ve östradiol kadınlarda bulunan doğal östrojenlerdir.
Etil alkol: Kozmetiklerde çözücü olarak kullanılan, renksiz, biraz toksik, uygun konsantrasyonda ise patlayabilecek kimyasal maddedir. Bu madde alkollü içeceklerde de bulunur.
F
Far: Göz kapağına renk vermesi için kullanılan çeşitli renklerde, ışıltılı simli olabilen makyaj ürünüdür.
FDA nedir: ” The Food and Drug Administration ” , Amerika ‘ da ” Department of Health and Human Services ” adlı denetleyici bir sağlık kurumunun bir bölümüdür. FDA, yine aynı ülkede, medikal aygıtlar, kozmetikler, diyet ürünleri, ilaçlar, tıbbi hizmetler, kan ürünleri ve biyolojik ürünlerin onaylanması ve denetlenmesinden sorumludur.
Folikül nedir: Derinin içinde tek bir kılı barındıran küçük kese veya bezdir.
Folikülit nedir: Bir veya daha fazla kıl kökünün giysilere sürtünme veya tıraş olma gibi nedenlerle, ağzının tıkanması ve genelde stafilokok adlı bakteriyi taşıması ile oluşan iltihaplı bir deri reaksiyondur.
Fondöten nedir: Cildin kusurlarını gizleyerek daha genç görünmeye yarayan, yüzün aşırı parlamasını engelleyen cildin kendi rengine yakın kozmetik boyadır.
Freshner nedir (Yenileyici, Tazeleyici): Deriyi besleyerek ve oksijenize ederek, canlandıran, tazeleyen, güçlendiren ve parlak ve diri görünmesini sağlayan kozmetik uygulamalardır.
Pseudofolikülit nedir (Batık, Kıl dönmesi, Kıl batması): ölü dokuların ağızlarını tıkaması sonucu kıl foliküllerinin inflammasyonu ve kıl büyümesinin yanlış istikamette devam ederek iltihabi değişikliklerin meydana gelmesidir. Etrafa yayılması ile çıban oluşturma riski yüksektir.
G
Gevrek, kolay kırılabilir tırnak: Bu tür tırnaklar çok kırılgan özellik gösterirler. Bu durum bazı beslenme bozuklukları, demir eksikliği ve bazı anemilerde görülebilir. Tırnak cilalarının kullanımının azaltılması ve ek vitaminlerin kullanımı bu durumu düzeltir.
Göz kremi: Göz etrafı kullanımı için hazırlanmış, kimi nemlendirici, kimi kırışıklıkları azaltıcı özellikte, genelde hipoallerjenik kremlerdir.
Green tea: (Yeşil çay, Camellia sinensis ) Total kolesterol seviyelerini düşürüp, iyi kötü kolesterol ( HDL ve LDL ) arasındaki oranı iyi kolesterol lehine değiştiren, kozmetikler arasında antioksidan olarak kullanılan doğal bitkidir.
Güneş allerjisi: Güneş ışığına karşı; genelde boyun ” V ” si, kolların dış yanları, alt bacaklar ve el sırtlarında kaşıntı ve hafif şiş bir kızarıklık şeklinde ortaya çıkan reaksiyondur.
Güneş lekeleri (Yaşlılık lekeleri): Güneşin UV B ışınlarına maruz kalma sonrası veya bilinmeyen bir başka nedenle, pigmentasyon artışına bağlı olarak yaşlılıkla birlikte; özellikle alın, el sırtları ve kollarda beliren kahverengimsi lekelerdir. Estetik kaygılar dışında tedavi gerektirmezler.
Güneş yanığı: Güneşin ultraviole (UV) ışınlarına maruz kalma sonucu oluşan deri yanıklarıdır. Hassas ve açık renk cilde sahip olma, uzun zaman güneş altında kalma, öğle vakitleri civarında güneşte kalma önemli risk faktörleri arasındadır.
Güzellik uzmanı (Estetik uzmanı): Genelde saç, tırnak ve deri bakımı başta olmak üzere; kişileri güzelleştirmek amaçlı bir takım kozmetik uygulamalar hakkında uzmanlaşmış kişidir. Hizmet verdiği kesim çoğunlukla kadınlardan oluşur.
H
Hassas deri (Hassas cilt): Bazı dermokozmetik ürünlere; kızarıklık, lekelenme, ödem, soyulma vb. şekillerde reaksiyon veren cilt tipidir. Bu tip cilde sahip kişilerin hipoalerjenik bazı dermokozmetikler kullanması gerekir ve günde 1-2 defadan fazla yıkama önerilmez.
Hipoalerjenik nedir: Daha az alerjik reaksiyona sebep olan kozmetik ürünleri nitelemek için kullanılan ifadedir. Gün geçtikçe kozmetik üreticileri hassas ciltlere daha uygun olan bu ürünlerini arttırırken, normal cildi olan kişilerin de aynı gruba yöneldikleri izlenmektedir. Bu durum da kozmetik kalite standartlarının giderek yükselmesine sebep olmaktadır.
IPL nedir ( Intensive Pulsed Light, Yoğunlaştırılmış atımlı ışık): örümcek benler (spider anjiom), doğumsal damar lekeleri, bacaklardaki varisler, hafif sivilceler, çiller ve güneş lekeleri, yüz çizgi ve kırışıklıkları tedavisinde kullanılan cerrahi olmayan lazer benzeri yöntemdir. Lazerden farkı ise tek bir dalga boyunda ışık yaymak yerine, değişik bir çok dalga boyunda ( farklı renkte ) ışık üretmesi ve tedavi sonrası zaman kaybına sebep olmadan hastaların günlük aktivitelerine dönebilmeleridir.
İğneli epilasyon nedir (Elektroliz): Küçük ince bir iğnenin kıl köküne kadar sokularak, elektrik akımı verilmesi ve oluşan yanıkla kıl kökünün harap edilmesidir.
K
Kadınlık hormonu nedir (Östrojen; Estrojen): Meme gelişimi gibi sekonder seks karakterlerinin de gelişimine yol açan başlıca dişilik hormonudur. östron, östriol ve östradiol kadınlarda bulunan doğal östrojenlerdir.
Keloid nedir (Skar; Yara izi): Herhangi bir kesi veya yaralanma sonrası ciltte oluşan genelde kabarık ve düzensiz yeni dokudur.
Kellik (Erkek tipi saç dökülmesi, Androgenetik alopesi): Tepe bölgesinde dökülme ve saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi ile karakterize, erkeklik hormonları ve genetik ile ilişkili saç dökülmesi tipidir.
Keratin nedir: Tırnak, saç ve kılların temel maddesi ve başlıca tipleri ” type II ” ve ” type I ” olan doğal unsurdur.
Kıl batması nedir (Batık, Kıl dönmesi, Pseudofolikülit): ölü dokuların ağızlarını tıkaması sonucu kıl foliküllerinin inflammasyonu ve kıl büyümesinin yanlış istikamette devam ederek iltihabi değişikliklerin meydana gelmesidir. Etrafa yayılması ile çıban oluşturma riski yüksektir.
Kıl dönmesi nedir (Batık, Kıl batması, Fronkül): ölü dokuların ağızlarını tıkaması sonucu kıl foliküllerinin inflammasyonu ve kıl büyümesinin yanlış istikamette devam ederek iltihabi değişikliklerin meydana gelmesidir. Etrafa yayılması ile çıban oluşturma riski yüksektir.
Kimyasal peeling nedir : Aşırı güneşe maruz kalma ile oluşan lekelerin; alın, dudak etrafı gibi yüz kırışıklıklarının tedavisinde kullanılan; glikolik asit, laktik asit, salislik asit, trikloroasetik asit, fenol vb. kimyasal maddelerle cildin en üst tabakasının soydurarak uygulanan kozmetik tedavidir.
Kollajen nedir: Hayvansal bağ dokusunun % 25′ ini meydana getiren, hücre yapısının dış görünümünü oluşturan ve dokuları taşımada en önemli rolü olan uzun fibröz proteindir.
Kozmesötik nedir (Dermokozmetik): İlk kez 1946 yılında FDA’nın ( Food and Drug Administration – ABD ) bir çalışanı tarafından kullanılan kozmesötik terimi tedavi edici özellikleri olmayan fakat klasik kozmetiklerden farklı yapıdaki bazı ürünleri tanımlamak için kullanılır. Kozmesötik terimi tam anlamıyla ” istenilen kozmetik sonuca fizyolojik etki ile ulaşan, deri ve deriye bağlı oluşumların yapı ve fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen, biyolojik aktivitesi olduğu iddia edilen madde ve ürünler ” olarak tanımlanabilir. Amerika’da “kozmesötik” terimi kullanılırken, Avrupa’da ve ülkemizde ” dermokozmetik ” tabiri daha yaygın olarak kullanılır. Bu ürünler ülkemizde ve bir çok dünya ülkesinde reçetesiz satılabilmektedir.
Kozmetik cerrahi nedir: Kişilerin dış görünümlerini güzelleştirmek amacı ile yapılan cerrahi müdahalelerdir.
Kozmetik uygulama nedir (Kozmetik prosedür): Daha genç ve güzel görünmek amacı ile uygulanan tıbbi ve cerrahi müdahalelerdir.
Kuru deri (Kuru cilt): Derinin nemini muhafaza edemeyip, kurumuş ve bazı durumlarda çatlamış görünüm vererek hassaslaşması durumu.
L
Lazer epilasyon nedir : Seçici fototermoliz prensibine dayanarak kıl köklerinin lazerle harap edilmesidir.
Lazerle cilt soyma nedir (Lazer peeling): Leke, kırışıklık, skar tedavisinde; göz ve ağız etrafı için özellikle karbondioksit lazer kullanılarak yapılması gereken tedavi yöntemidir.
Lezyon nedir : Cilt üzerindeki normal dışı dokuların tümüne verilen genel addır.
Lip stick nedir (ruj): Dudakları renklendirmek veya parlatmak amacı ile kullanılan makyaj malzemesi. Genelde silindir şeklinde olanlar kullanılmakla beraber; son zamanlarda fırçalı, likit ve kalem formunda uygulanan tipleri de mevcuttur. ” Rouge ” , fransızca kökenli bir kelime olup esas olarak ” kırmızı ” anlamını taşır.
M
Manikür: Erkek ve kadınların el tırnaklarına uygulanan; kesme, biçim verme, ojeleme veya cilalama gibi basit bakımların dışında, masaj, ılık suda bekletme, takma tırnak takma gibi daha uzun işlemleri de içerebilen bir kozmetik müdahaledir.
Maskara nedir (Rimel): İtalyanca’da maske anlamına gelen ” maschera ” dan gelir. Kirpikleri dolgunlaştırma, belirginleştirme ve de renklendirme amacı ile, genelde fırça ile uygulanan kozmetik maddelerdir.
Mikrodermabrazyon nedir : ” Abrazyon ” ( aşındırma ) adlı yöntemle cildin en üst tabakasının kazınmasıdır. Yara izleri ve leke tedavisinde günümüzde tercih edilen yöntemlerdendir.
Moisturizer (Nemlendirici): Cildi daha nemli, yumuşak, düzgün ve pürüzsüz kılmak üzere uygulanan, doğal veya sentetik yağlar ve nemlendiricilerdir.
N
Natural pH (Doğal pH): Derinin doğal asidik değerleri ( pH: 5,0 – 5,5 ) ile uyumlu ürünleri içeren kozmetikler grubunu tanımlar.
Nemlendirici (Moisturizer) : Cildi daha nemli, yumuşak, düzgün ve pürüzsüz kılmak üzere uygulanan, doğal veya sentetik yağlar ve nemlendiricilerdir.
Normal deri: Genelde tüm vücut sağlığı ve kan dolaşımı iyi olan kişilerde gördüğümüz; lekesiz, yumuşak, pürüzsüz ( belirgin gözeneği olmayan ) , yağlı ve parlak olmadığı gibi, kuru çatlamış da gözükmeyen cilttir.
O
Oil free nedir : Yağsız nemlendiricileri tanımlamak için kullanılan terimdir.
Organik kozmetikler: üretim aşamasında doğal elementler dışında her hangi bir madde kullanılmadığından deriden emildiklerinde vücuda zarar vermeyen kozmetiklerdir.
Ö
Östrojen (Estrojen, Kadınlık hormonu): Meme gelişimi gibi sekonder seks karakterlerinin de gelişimine yol açan başlıca dişilik hormonudur. östron, östriol ve östradiol kadınlarda bulunan doğal östrojenlerdir.
P
Parfüm: Aromatik, alkol ve de su kullanılarak cilde güzel koku vermesi amacı ile hazırlanan eriyiklerdir. Genelde kimyasal formülünden çok, kokusal özelliklerine göre sınıflandırılırlar.
Pedikür: Ayak tırnaklarının basitçe kesimi ve ojelenmesinden, ılık suda etkin bir ayak masajı ve ayak cildi bakımına değişebilen bakım kürüdür.
pH: Bir ortamda hidrojen iyonlarının işleyişini ölçerek, o ortamın asidik veya alkalen olduğunu gösterir değerdir. 0 ile 14 arasında değişirken ; rakamın artışı baziklik, azalışı asidite lehine değerlendirilir.
Pigmentasyon nedir : Deri rengini başlıca melanin olmak üzere içerisindeki pigmentlerden alır ve bu fizyolojik olaya pigmentasyon denir.
Plastik cerrahi: Genelde doku transferleri yardımı ile vücudun çeşitli bölümlerini yeniden yapılandırma ve tamir etmeyi esas alan cerrahi bilimdir. Rekonstrüktif cerrahi ve kozmetik cerrahi bu bölümün çalışma alanlarındandır.
Protein: Hücrelerin düzgün işleyişlerini sağlayan, aminoasitlerin peptit bağlarla bağlanması sonucu oluşan, yüksek kompleks organik bileşiklerdir.
R
Renk açma nasıl olur : Kılı ortadan kaldıran bir yöntem olmamakla birlikte bir çok kadın tarafından ucuz bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Genellikle dudak üstü, sakal bölgesi ve kollara uygulanır, aktif ajan olarak hidrojen peroksit ve sülfat gibi aktive edici ajanlar içerirler. Bu ajanlar saçı yumuşatır rengini açar ve okside eder.
Retin A nedir (Tretinoin): Krem veye jel formunda genelde sivilce tedavisinde kullanılan ilaçtır.
Retinol nedir : Görme ve kemik büyümesinde de rolü olan ve yağda eriyen A vitamininin; tıbbi ve kozmetik vakalarda cilde uygulanan formudur.
Rimel (Maskara): İtalyanca’da maske anlamına gelen ” maschera ” dan gelir. Kirpikleri dolgunlaştırma, belirginleştirme ve de renklendirme amacı ile, genelde fırça ile uygulanan kozmetik maddelerdir.
Ruj (Lip stick): Dudakları renklendirmek veya parlatmak amacı ile kullanılan makyaj malzemesi. Genelde silindir şeklinde olanlar kullanılmakla beraber; son zamanlarda fırçalı, likit ve kalem formunda uygulanan tipleri de mevcuttur. ” Rouge ” , fransızca kökenli bir kelime olup esas olarak ” kırmızı ” anlamını taşır.
S
Saç düzleştirme nedir : Genelde kıvırcık saçları düzleştirmek amacı ile yapılan uygulamalardır. Geçici düzleştirme yanında ( 2-3 gün süren ) , 6 ay-1 yıl arası dayanabilen daha uzun süreli düzleştirme metotları da mevcuttur ki bunun için kimyasal maddeler kullanılmaktadır; ancak saç yapısına fazla zararlı olduğundan uzmanlarca pek tavsiye edilmemekte ve sık uygulanmamaktadır.
Saç Ekimi: Alopeside ( kellikte ) uygulanan güncel bir tedavi şeklidir. Saçlı bölgeden alınan kıl köklerinin tek tek tedavi edilecek bölgeye ekilmesidir. Ekilen kıllar 3-8 hafta sonra büyümeye başlar.
Saç kremi (Conditioner): İçerdiği hidrofil uçların saça bağlanması ile sert ve yıpranmış saçları kısmen tamir eden ve genelde şampuanlarla birlikte kullanılan kozmetiklerdir.
Scrube nedir : Derinin yüzeyindeki ölü hücreleri temizleyerek; derinin kuru, pullu ve pürüzlü görünümünü ortadan kaldıran temizleyicilerdir. Bir çoğu deniz tuzu, badem yağı ve buğday gibi eksfoliatörler (soyucular), badem, üzüm çekirdeği ve fındık yağı gibi taşıyıcı yağlar ve iyileştirici ve koku verici özelliği olan esansiyel yağları içerirler
Selülit: Genelde kadınların kalça ve uyluklarında, düzensiz cilt altı yağ dokusu ve fibröz doku birikimi ile karakterize, yaşlanma, aşırı kilo alıp vermeler ve sigara kullanımı ile sıklığı artan, bu bölgelerdeki gamzeli ve pürüzlü bir görünümdür.
Shaving gel nedir (Tıraş jeli): İçerdiği doğal yağlar sayesinde, tıraş olurken jilet veya usturanın rahat kaymasını sağlayan ve de aşınan cildin bir taraftan kurumasını, yıpranmasını önleyen kozmetik maddedir.
Siyah nokta nedir : Açık komedon olarak ta adlandırılabilecek bu oluşumlar normalden geniş ağzı olan cilt folikülleridir. ölü hücreler ve yağ tıkaçları ile kapanan ağızları melanin pigmentinin oksidasyonu ile siyah renk alır.
Skleroterapi nedir : Kılcal damarların genişlemesi ve örümcek ağı tarzında bir görünüm vermesi şekinde görülen varis; özellikle bacakların uyluk, ayak bileği , diz arkası bölgelerinde ve de daha çok kadınlarda görülen, yaşlanma ile giderek yaygınlaşan bir kozmetik sorundur. Skleroterapi, bu damarlara sklerozan (büzüştürücü ) bir madde vererek onları yok etme yöntemidir. Her ne kadar etkili bir tıbbi yöntemse de, zaman içinde başka yeni varislerin oluşumu sık görülmektedir.
SPF nedir ( Sun Protection Factor ) : Bu sayısal değer, bir kozmetiğin deriye uygulandığında; UV-B ışınlarına, korunmasız cilde oranla, yanık oluşmadan kaç kez daha fazla maruz kalabileceğinin ölçütüdür. Dolayısıyla, değer yükseldikçe kozmetik ürünün koruyuculuk özelliği daha belirginleşir. Son dönemlerde, güneş ışınlarından korunmak için ( gerek kanserden korunma, gerek leke, allerji, hipersensitivite durumlarında… ), 50 SPF ve üzeri faktör içeren ürünlerin tercih edilmesi gerektiği tıbbi otoritelerce belirtilmektedir
Solarium: Ultraviyole ışınlar yayarak yapay bir şekilde teni bronzlaştıran aygıtlardır. Kanser oluşumuna sebep olabildikleri bilinmektedir.
Sunscreen (Güneş koruyucu):Cildi, güneşin UV radyasyonundan, güneş yanığından, kanser riskinden korumak amacı ile formüle edilmiş, losyon, sprey veya diğer formlarda hazırlanmış kozmetiklerdir.
Su bazlı (Water based): Genellikle su bazında yağ içeren kozmetik ürünler tanımlamak için kullanılır.
Suya dayanıklı (Water proof): Sudan etkilenmeyen kozmetik ürünleri tarif etmek için kullanılır. Günümüzde maskara, göz kalemleri ve güneş koruyucular bu şekilde hazırlanırlar.
Ş
Şampuan: Genelde saçı temizlemek amacıyla suyla beraber kullanılan bir kozmetik temizlik maddesidir. Günümüzde saç ve vücut bakımında kullanılan önemli bir hızlı tüketim ürünüdür.
T
Takma tırnak nedir : Tırnaklarını çeşitli sebeplerle uzatamayanlar için , yapıştırılarak kullanılan sentetik tırnaklar.
Talk: Diğer adı ” hidrate magnezyum silikat ” olan talk pudrası sıklıkla kozmetik sanayiinde kullanılan bir üründür.
Ten (Cilt, Deri): İnsan ve hayvan vücudunu kaplayan tüy, kıl veya pulla kaplı tabaka. T emelde, epidermis, dermis ve sübkütan tabaka olmak üzere 3 tabakadan oluşur.
Testosteron nedir (Erkeklik hormonu): Başlıca erkeklik hormonudur ve erkeklerin testislerinde, kadınların yumurtalıklarında üretilirler. Erkeklerdeki üretimi kadınlarınkinin 30 katı kadardır. Ancak her iki cinsin de sağlıklı yaşamasında önemli bir rol oynar.
Tıraş jeli (Shaving gel): İçerdiği doğal yağlar sayesinde, tıraş olurken jilet veya usturanın rahat kaymasını sağlayan ve de aşınan cildin bir taraftan kurumasını, yıpranmasını önleyen kozmetik maddedir.
Tırnak eğesi nedir (Tırnak keskisi,Tırnak törpüsü): Tırnaklara şekil vermek ve pürüzlü kenarlarını düzleştirmek amacı ile tırnak bakımı için kullanılan kozmetik alet.
Tonik nedir : Cilde herhangi bir kozmetik uygulama yapılmadan önce, temizleme, koruma ve nemlendirme amaçlı olarak, bir bakıma astar olarak kullanılan bileşiktir. Su, ada çayı, limon, fındık ağacı, sarmaşık, bal, sardunya vb. doğal maddeler ve yağlar içerirler.
Tretinoin nedir (Retin A): Krem veye jel formunda genelde sivilce tedavisinde kullanılan ilaçtır.
U
UVA nedir (Ultraviyole A): Dalga boyu diğerlerine oranla daha yüksek ( 320-400 nm arası ) olan ultraviole ışınlarıdır. Güneşin yaydığı radyasyon etkisinin çoğu UVA formundadır.
UVB nedir (Ultraviyole A): 290-320 nm arası, orta uzunlukta dalga boyu olan ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan ultraviyole ışınlarıdır.
V
Vitamin C nedir : Suda eriyen ve her gün alınması gereken bir vitamindir. Ateşli infeksiyonlarda ve kolesterol seviyelerini düşürmede faydalıdır. Turunçgillerde ( portakal, mandalina, greyfurt, limon … ) , domateste bol bulunur.
Vitamin E nedir: Yağda eriyen bu vitaminin 8 tipi mevcuttur. Her bir tipi ayrı bir biyolojik işlevde rol alır. İnsanlarda en aktif olanı ” alfa tokoferoldur “
Vitiligo nedir : Melanosit denen deriye rengini veren hücrelerin harabiyeti ile kendini gösteren bir pigmentasyon hastalığıdır. Bunun sonucunda, özellikle yüz ve ellerde olmak üzere değişik bölgelerde beyaz lekeler ve saçlı deride etkilenen bölgelerde beyazlamış saçlar dikkati çeker
Y
Yağ enjeksiyonu nedir: Kollajen veya yağ enjeksiyonları, yüz üzerindeki kırışıklıkların ve çökük bölgelerin tedavisi veya dudakların dolgun gösterilmesi amacı ile yapılan estetik cerrahi uygulamalarıdır.
Yağlı cilt nedir : Genelde kaba ve yağlı görünümlü, donuk renkli, yer yer parlayan; diyet, gebelik, sıcak ve nemli hava durumlarında oluşma sıklığı artan; derideki yağ bezlerinin gereğinden fazla çalışmasına bağlanan; siyah nokta gelişmesine elverişli cilt tipidir.
Yaşlılık lekeleri (Güneş lekeleri): Güneşin UV B ışınlarına maruz kalma sonrası veya bilinmeyen bir başka nedenle, pigmentasyon artışına bağlı olarak yaşlılıkla birlikte; özellikle alın, el sırtları ve kollarda beliren kahverengimsi lekelerdir. Estetik kaygılar dışında tedavi gerektirmezler.
Yenileyici (Freshner): Deriyi besleyerek ve oksijenize ederek, canlandıran, tazeleyen, güçlendiren ve parlak ve diri görünmesini sağlayan kozmetik uygulamalardır.