Eczacilar.net

Burun etinin zararı var mıdır?Burun eti ne zaman aldırılmalı?

BURUN ETİ AMELİYATI NASIL YAPILIR? BURUN ETİ İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZ

Burun etinin zararı var mıdır?Burun eti ne zaman aldırılmalı?

Burun eti ne zaman aldırılmalı?

Burun etinin zararı var mıdır?

BURUN ETİ NEDİR?

Geniz, burunun gerisinde, boğazın üst kısmında kalan bölgedir. Bu bölgede doğumdan itibaren var olan ve dışarıdan gelen mikropların öldürüldüğü bir bağışıklık sistemi organı olan geniz eti bulunmaktadır. Geniz eti, çocukluk çağında mikropların öldürüldüğü ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olan organdır.

BURUN ETİ NE TÜR ŞİKAYETLERE NEDEN OLUR?

Normalde her çocukta olan bağışıklık sistemi için gerekli olan geniz eti, bazı hallerde normalden büyük olabilir. Bu da çocuklarda burun tıkanıklığı, horlama, ağzı açık uyuma, ağızdan salya akması, geceleri ağızdan köpük çıkması ve orta kulakta sıvı birikmesi gibi şikayetlere neden olabilir.

BURUN ETİ TANISI NASIL KONULUR?

Horlama, ağzı açık uyuma, ağızdan salya akması gibi şikayetleri olan hastalarda, burun ve genizin kamera ile incelenmesi veya geniz eti filmi çekilmesi ile geniz eti olup olmadığı anlaşılabilir.

HANGİ HASTALAR AMELİYAT EDİLMELİDİR?

Kamera veya geniz eti filmi ile geniz eti saptanmış olan hastaların horlama, ağzı açık uyuma, ağızdan salya akması, orta kulakta sıvı birikmesi veya sık orta kulak iltihabı geçirme şikayetleri var ise bu hastalara geniz eti ameliyatı önerilmektedir.
Geniz etinin (adenoidlerin) alınma gereklilikleri şunlardır:

– Uzun süreli, tıkayıcı geniz eti büyümesi: horlama, gece nefes almada zorluk ve hatta nefes almada duraksama (apne) varlığı, burun tıkanıklığı ve ağız solunumu yapan çocuklarda,
– Yutma ve konuşma problemi olan çocuklarda,
– Diş, çene ve damak gelişim bozukluğuna neden olan geniz eti varlığı,
– Gelişme ve büyümede geriliği olan çocuklarda
– Tekrarlayan geniz eti enfeksiyonları,
– Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları (rekürren akut otitis media) ve orta kulakta sıvı birikimi (kronik seröz otitis media)
– Tekrarlayan çocuk sinüzitleri,
– Tekrarlayan alt solunum yolları enfeksiyonlarında (eğer odak geniz eti ise) hastadaki geniz eti ameliyat edilerek alınır. Patolojik inceleme de önerilmektedir.

Aslıda her çocukta olan, ancak bazılarında problemlere neden olan geniz eti bu hasta grubunda ameliyatla alınmalıdır.

BURUN ETİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında (hasta tamamen uyutularak) ağızdan yapılmaktadır ve genel olarak hastalar aynı gün taburcu edilmektedir.

BURUN ETİ TEKRAR EDER Mİ?

Geniz eti ameliyat ile alınan hastalarda,geniz etinin düşük bir oranda tekrar etme ihtimali vardır.

BADEMCİK NEDİR?

Bademcik, aynı geniz eti gibi mikropların tutularak öldürüldüğü, bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol alan dil kökünün her iki tarafına yerleşmiş bir çift organdır.

BADEMCİK AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Bademcik ameliyatı genel anestezi altında (hasta tamamen uyutularak) ağızdan genelde de geniz eti ameliyatı ile birlikte yapılmaktadır.

BADEMCİKLER AMELİYATTAN SONRA TEKRAR EDER Mİ?

Usulüne uygun biçimde yapılan ameliyattan sonra bademcikler tekrar büyümez.

KİMLERE BADEMCİK AMELİYATI YAPILMALIDIR?

Bademcikleri çok büyük olup horlama, ağzı açık uyuma, gece uykuda nefes durmasına, yemek yeme ve içme problemi yaratan hastalara bademcik ameliyatı yapılmaktadır.

Bunun dışında yılda 4-5 kez bademcik iltihabı geçiren, bademcik iltihabı sonrasında bademciklerin etrafında apse birikmiş olan kişilerin yanı sıra, tek taraflı bademcik büyümesi olup tümör şüphesi olan hastalara da bademcik ameliyatı önerilmektedir.

BADEMCİK AMELİYATI TEHLİKELİ MİDİR?

Her ameliyatta olduğu gibi bademcik ameliyatında da %1 civarında kanama riski nedeniyle dikkatli bir biçimde uygulanması gereken bir ameliyattır. Usulüne uygun bir biçimde yapıldığı takdirde bademcik ameliyatlarında risk oldukça düşüktür. Ameliyat sonrasında doktorunuzun tavsiyelerine ve verilen diyete dikkat etmek de bu anlamda önem taşır.

BURUN ETİ BADEMCİK AMELİYATI YAPILMASI GEREKEN HASTALARA BU AMELİYAT YAPILMAZSA NE OLUR?

Geniz eti ve bademcikleri büyük olup ameliyat olması gereken çocuklar ameliyat edilmezse, ileri yaşlarda diş, çene gelişim bozuklukları, işitme azlığı (sağırlık), yüz gelişim anormallikleri meydana gelmektedir. İleri yaşlarda bu problemlerle karşılaşmamak için bu yaşlarda geniz eti, bademcik ve kulağa tüp takılması ameliyatı önerilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ