Antibiyotikler reçetesiz alınır mı, reçetesiz ilaç alınabilir mi
Antibiyotikler reçetesiz alınır mı, reçetesiz ilaç alınabilir mi
Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde antibiyotik kullanımının en fazla olduğu ülkelerden biri Türkiye. Antibiyotikler bilinçsiz kullanıldığı takdirde sadece kullanan kişiyi değil tüm toplumu olumsuz etkiliyor. Gereksiz kullanılan antibiyotikler, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, insanları hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor. Toplum sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan bu durumu önlemek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirdi.
Meclis’te kabul edilen Torba Kanun’a göre, eczanelerde tüm satış bildirimleri ilaç takip sistemine kaydedilecek. Reçetesiz elden satışı yapılan ürünler denetmenler tarafından tespit edilmesi halinde eczacıya idari yaptırım uygulanacak.
Peki Antibiyotikler reçetesiz satılmaya devam ederse ne olacak ?
İl sağlık müdürlüğü eczacılık şubesinden gider denetimciler eczanelerdeki ilaç stokunu inceleyecek. Sisteme kayıtlı ilaç ve eczanedeki stok karşılaştırılacak. Arada fark bulunması halinde eczacıdan durumun izahı istenecek. Eczacı bunun izahını yapamazsa yani iade ettiği ise iade tutanağını, zayi oldu imha etti ise imha tutanağı gösteremez ve sistem ile raftaki ilaç sayısı tutmaz ise satış bildirimini yapmamışsa kanuni yaptırımını uygulanacak. Kanuni düzenleme ile eczanelerdeki tüm satış bildiriminin sisteme kaydedilmesini isteniyor. Antibiyotiklerden, antidepresanlara, doping içerikli ilaçlara kadar tüm ilaçlar için olacak bu uygulama. Sistem ile tüm ilaçların reçete ile satılması istenecek. Özellikle antibiyotiklerin hekim tavsiyesi dışında satılması önlenecek. Düzenleme ile eczacı gelen hastaya kesinlikle reçetesiz ilaç satışı yapamayacak. Hasta ısrar etse bile bununla ilgili bir kanuni düzenleme olduğunu belirtilerek satış yapılmayacak. Bununla ilgili artık yasal bir düzenleme olacak ve cezai müeyyidesi olacak. Yaptırımlar olacak.
YAZILAN HER 3 REÇETEDEN BİRİ ANTİBİYOTİK
Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık kuruluşlarında e-reçeteye yazılan ilaçları tek tek inceledi. Türkiye genelinde yılda 130 milyon reçete yazıldığını belirledi. Yazılan her üç reçetenin birinde ise antibiyotik bulunduğu bilgisine ulaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde antibiyotik yazılan ilk 10 ilin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller olması dikkat çekti. Buna göre en çok antibiyotik yazılan iller; Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Hatay, Hakkâri, Mardin, Batman, Adana ve Kilis olarak gerçekleşti. En az antibiyotik yazılan il ise yüzde 27’lik oranla Edirne oldu. İstanbul’da yılda 23 milyon 189 bin reçete yazılırken, reçetelerin içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 35; Ankara’da ise yıllık 9 milyon 805 bin reçete içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti.
Bundan sonraki süreçte en yakın sağlık danışmanınız olan Eczacılara gerekli anlayışı göstererek bu sürecin en hafif şekilde atlatılmasını temenni ediyoruz.
Eczacilar.NET
BADEMCİKLER ŞİŞ YUTKUNAMIYORSUN ACİLE GITTIĞİNDE AĞRI KESİCİ İĞNEYLE GONDERİYORLAR İLAÇ YAZMADAN ECZANEDE PARAYLA VERMİYO NE YAPACAN ,,,,,,,,,,,,,,,,
Asıl antibyotiği fazlasıyla yazan doktorlardır,en ufak bir ateşte antibiyotiğe abanan doktorlardır.Önce siz kendi hekiminizi bilinçlendirin bu konuda,ilaç firmaları doktorlara ne vaadler veriyor.Sadece gece acilde yazılan antibiyotiğe bakın full aynı antibiyotik,hatta doktor bak eşdeğerini alma diye hastayıda uyutuyor.Kimse durup dururken eczaneden antibiyotik almaz bu ağrı kesici değil.Önce bunları hal edin siz…
çok saçma bir durum bu. sokak kedim hasta 200 ml lik azitro alacağım reçete istiyor. öbür sokak kedisininde gözünde iltihap var teramcyn krem alacağım 2,25 tl reçete diyor. veterinere getirsem dünya para istiyor. hayvanlar ölüme terk akp sevinsin. günahları akp nin bilhassa bu kanunu çıkartanın sülalesine gitsin.
En yaygın hastalıklar iltihaplı hastalıklar. Hekim iltihaplı hastaya pomat yazacak değil. Yazarsa zaten ondan hekim olmaz. Eskiden olduğu gibi eczaneler bu tip ilaçları satmaya devam etmelidir. Yasakla bu iş olmaz. İnsanları yine aptal geri zekalı yerine koydunuz. Artık aptal insan yok. Kimse kusura bakmasın.
alıyorsak parasını veripte alıyoruz.sizene bizim sağlığımızdan benim düşünmediğim sağlığımı devlet düşünücek vay be istediğim antibiyotiği alamadığım için doktorların ilaç firmalarıyla anlaştığı antibiyotiği kullanıyorum ve farklı farklı 3 kutu antibiyotik oldu ve dişimin ağrısı birtürlü geçmedi ölüyoooooom
Farzet ben bir ilaç istiyorum sigortasızım ve özel hastaneye gidecek param yok ilacımı almazsam bakteri hastalığım devam edecek ve sadece ilaç alacak param var ben eczaneye gideceğimde neymiş devlet yada devletin başındaki adamların özel hastahaneleri para kazanamıyor diye bana ilaç vermeyecek öyle mi bakın bakalım o zaman bir insan nasıl sizin o kanun dediğiniz yasa dediğiniz cümleleri çiğniyor