Alerjiye Ne İyi Gelir?
Alerjiye karşı ne iyi gelir, Alerjiye neden olan besinler, Mevsimsel alerjiye ne iyi gelir
Alerjiye Ne İyi Gelir?
Alerjinin tanımı farklı durumlara göre değişiyor olsa da genel anlamda aynı koşullar içerisinde, diğer insanlar için zararsız olan yabancı maddelere karşı kişilerin bünyelerinin aşırı duyarlılık ve tepki göstermesidir. Ev tozu, polenler, bakteriler, küf mantarları, evde yaşayan hayvanların tüyleri, böcekler için kullanılan ilaçlar ve gıda proteinleri kişilerde alerjiye sebep olabilir. Genellikle alerjik reaksiyonlar genetiktir. Aileden gelen özellikler çocuklara da yansır ve benzer maddelere karşı fazla duyarlı olurlar. Ancak bazı durumlarda alerji vücudun zayıf düştüğü durumlarda da ortaya çıkabilir. Hastalıklar ya da hamilelik gibi olağan dışı durumlarda vücut güçsüz düşerek bir alerjik reaksiyon gösterebilir.
Alerji, yaşadığımız doğal ortamdan ya da kimyasal maddelerden kaynaklanabilir. Özellikle vücutları hassas olan ve çeşitli alerjik reaksiyonları sıklıkla geçiren kişiler, alerjiye neden olan besinler konusunda oldukça dikkatlidirler. Genellikle alınan besinlerden kaynaklı alerjiler vücudun proteine karşı gösterdiği tepkiden dolayı oluşur. Yani bolca protein içeren gıdaların fazla tüketilmesi vücutta alerjik reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Protein denince akla ilk gelen gıdalar da et, süt ve yumurtadır. Bu gıdalardan ya da bu gıdalardan yapılan yemeklerden fazla tüketmek vücutta alerjik reaksiyonların başlamasına sebep olur. Bu gıdaların yanı sıra ortamdaki kirlilik ve yabancı maddeler de ciddi biçimde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Alerjinin belirtileri her vücuda ve bünyeye göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra alerjiye sebep olan madde de alerjinin belirtilerinde değişikliğe sebep olur. İlk olarak vücudunuzdaki anormal bir durumun alerji kaynaklı olduğunu fark edebilmek için daha önce bu alerji probleminin yaşamış olmanız gereklidir. Aksi halde bu belirtileri gösteren başka hastalıklar da olabildiği için kesin olarak bir alerjik reaksiyon geçirdiğinizi fark edemezsiniz. Genel olarak alerjilerin belirtileri hırıltılı nefes alıp verme, kaşıntı, kızarma ve vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen kabarıklıklardır. Kişinin vücut yapısına göre bu belirtiler tamamen değişebildiği gibi bazı durumlarda da yalnızca şiddetinde değişiklik olabilir. Bir kişi uzun süreler bir alerji belirtisi göstermese de sonrasında yaşanan bir durumda vücudu yine aynı tepkiyi vererek alerjik reaksiyon geçirebilir.
Kişilerin kendisi ya da bir yakını alerjik bir reaksiyon gösterdiğinde akıllara ilk olarak alerjiye karşı ne iyi gelir sorusu geliyor. İlk olarak alerjinin kaynağı biliniyorsa bu madde ortamdan uzaklaştırılarak ya da kişi ortamdan ayrılarak alerjik reaksiyonu durdurabilir. Genellikle alerjinin sebebi ortamdaki polen, toz ya da benzeri maddeler ise bu yöntem işe yaramaktadır. Ancak kişinin vücuda alınan bir maddeye karşı alerjisi varsa bu durumda madenin vücuttan atılması kolay olmaz. Bu aşamada hemen hastaneye gidilerek profesyonel bir müdahale gereklidir. Genellikle tıp alanında alerjik reaksiyonlara karşı ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Alerjinin türüne göre sağlık görevlileri vücuda ilacı enjekte ederek kısa sürede sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Günümüzde en yaygın alerji mevsimsel alerjidir. Özellikle mevsimin yaz aylarına gelmesiyle birlikte ağaçlar çiçek açmaya ve ortamdaki polen seviyesi git gide yükselmeye başlar. Ortamda polenin artmasıyla birlikte kişilerde sıkça hapşırma, öksürme ve gözde sulanma gibi sorunlar görülmektedir. Mevsimler alerjiye ne iyi gelir sorusunun cevabını ise tam anlamıyla vermek oldukça zordur. Kişilerin yaz aylarında fazla polen, toz ya da benzeri maddeleri barındıran yerlerden uzak durmaları gerekmektedir. Sıkça duş almak, bolca vitamin almak ve sağlıklı beslenmek mevsimler alerjiye karşı alınabilecek basit önlemlerdir. Bunun yanı sıra dışarıda bir kez giyilen kıyafetlerin bir daha ki kullanımda iyi temizlenmesi ve tozlardan arındırılması gerekmektedir.
Bir önceki makalemiz olan Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir konulu makalemizi incelemenizi öneririz.
Eczacilar.net