Eczacilar.net

Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir? Ağız Yarası Neden Olur? Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir? Ağız Yarası Neden Olur? Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağız yarasına ne iyi gelir, Ağız yarası neden olur, Ağız yaraları nasıl geçer

Ağız yaraları neredeyse birçok kişinin zaman zaman yaşadığı rahatsızlıklardan birisidir. Önemli ağız hastalıklarından birisi olan ağız yaraları oldukça sinir bozucu bir durumdur. Ağızda yara çıkmasının birden çok sebebi bulunur, ancak en yaygın sebebi ağzın temiz tutulmamasıdır. Bu yüzden ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Ağız yaraları genellikle ortası beyaz ya da sarı renkte olan ve çoğu zaman bir hafta içerisinde iyileşen yaralardır. Halk arasında ağız yarası ile uçuk birbiri ile karıştırılır ancak bu iki durum tamamen birbirinden farklıdır. Bayanlarda ağız yarası çıkma ihtimali erkeklere göre daha fazladır.

Ağız Yarasının Olası Sebepleri Nelerdir?

Aft olarak da bilinen ağız yaraları ağız içindeki doku bozukluklarıdır. Peki, ağız yarası neden olur? Ağız yarasını neden olabilecek etkenler arasında ağzın pis tutulması bulunur. Ağız yaralarının nedenleri arasında fiziksel temaslardan da bahsedilir. Yanağın bilinmeden ısırılması, çok sıcak olan yiyecekler ya da içecekler tüketmek ya da protez dişlerin sebep olduğu etkenler fiziksel travmaya örnek olan durumlardandır. Sürekli olarak asitli içecekler tüketilmesi de ağız yaralarını tetikleyen bir durumdur. Kola, gazoz, portakal suyu gibi içecekler ve genelde acı olan besinler ağız yaralarına neden olur. İnsan vücudunda bulunması gereken B12 vitaminin eksikliği de ağızda yaraların oluşmasını sağlar. Ayrıca demir eksikliği de ağız yarası sebeplerindendir. Sigara kullanımı ya da sigara bırakmakta ağız yaralarını etkiler. Sigara kullanıcılarında ağız yarası olma ihtimali var iken, belirli bir süre sigara kullanan ve daha sonra sigarayı bırakan kişilerde de ağız yarası oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki süreçte vücutta yaşanan gelişmeler aft oluşumunu sağlar ancak bu durum geçici bir durumdur ve belirli bir süre sonra kendi kendine iyileşir. Genellikle aftların iyileşmesi için kullanılan gargara ve diş macunu ürünlerinin bazıları da ağızda yara çıkmasına neden olabilir. İçerisinde sodyum loril sülfat bulunan macun ya da gargaralar ağız dokusunu bozmasından dolayı ağız yaralarını oluşturabilir. Vücuttaki hormon değişikliği durumları da ağız içinde aft oluşumuna neden olur. Kadınların adet dönemlerine ve ergenlik dönemlerinde ağız yaraları çıkma ihtimali daha yüksektir. Genetik etkenler de ağız yaralarına sebep olur. Yapılan araştırmalar geçmişinde daha önce aft şikâyeti geçirmiş yakını olan kişilerin de mutlaka ağız yarası sorunları yaşadığını göstermektedir.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir ve Ağız Yarası Tedavisinde Neler Kullanılır?

Ağız yarasına ne iyi gelir sorusunun halk arasında bilinen çözümlerinden birisi karbonattır. Ağız yarasının olduğu bölüme karbonat koyulması yaranın iyileşmesini sağlayabilir. Ancak daha etkili oılan bitkisel çözümler de bulunur. Adaçayı ve meyan kökü gibi faydalı asitler açısından zengin olan bitkilerin suları ile gargara yapılması ağız yaralarının iyileşmesini sağlar. Ayrıca bitkisel çayların poşetlerinin yara olan kısmın üzerinde tutulması da ağız yaralarının iyileşmesini hızlandırır. Tuz ile suyun karıştırılması sonucu hazırlanan karışımla gargara yapılması da ağız yaralarını iyileştirir. Ayva meyvesinin tüketilmesi ya da kompostosunun içilmesi de ağız yaralarına iyi gelir. Ağız yaraları nasıl geçer sorusuna yukarıdaki yöntemler ile çözümler bulunmaz ise en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Bu konuda uzmanlığı olan hekimler bazı gargaralar ya da ağız kremleri ile yaraların tedavisini sağlayabilir. Ayrıca doktorlar gerek gördüğü durumlarda hastalara antibiyotik tedavisi de uygulayabilirler. 1 cm den daha büyük boyutlarda ağız yarası çıktığında ve uzun süre ağız yarasında bir iyileşme olmadığında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmakta fayda bulunur.

Bir önceki makalemiz olan Ayak Uyuşması Neden Olur konulu makalemizi incelemenizi öneririz.

Eczacilar.net

Özet
Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir? Ağız Yarası Neden Olur? Ağız Yaraları Nasıl Geçer?
Makale Adı
Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir? Ağız Yarası Neden Olur? Ağız Yaraları Nasıl Geçer?
Açıklama
Ağız yarasına ne iyi gelir, Ağız yarası neden olur, Ağız yaraları nasıl geçer
Yazar
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/eczacila/public_html/wp-content/themes/poyraz/parts/singleslider.php on line 17
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ